Det blir bÀr till middag

BÀr Àr naturens vackraste krydda. Med sin pigga syra sÀtter de skruv pÄ det mesta. BÀr i maten Àr en klockren hit.

Syrliga hallon gör sig vÀldigt bra till ankbröst som dessutom fÄr ett tufft smakstuk med sichuanpeppar och rosmarin.

Syrliga hallon gör sig vÀldigt bra till ankbröst som dessutom fÄr ett tufft smakstuk med sichuanpeppar och rosmarin.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-08 16:00
Det hĂ€r Ă€r en replik. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kanske Àr det trots allt ingen slump att vi svenskar i generationer varit sÄ förtjusta i en klick lingonsylt till maten. Eller en sked svartvinbÀrsgelé till söndagssteken.

Det Àr nÄgot med kombinationen bÀr och mat som helt enkelt funkar förvÄnansvÀrt vÀl. Och det handlar inte bara om sötman. I sÄ fall hade vi lika gÀrna kunnat ringla sirap över köttbullarna. Nej, det Àr snarare det dÀr vitalt uppfriskande och naturliga som ryms i bÀrens aromatiska frÀschör. Det bÀrfriska gör sig extra fint till lite fet mat, dÀr den inneboende syran har en förmÄga att spjÀlka och pigga upp.

BÀr Àr dessutom förbluffande nyttiga. De fullkomligt kryllar av antioxidanter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte sÄ konstigt att mÀnniskor och djur mumsat bÀr i alla tider. Det handlar helt enkelt om ren överlevnadsinstinkt.

Visste du förresten att det finns över hundra sorters bĂ€r i Sverige? Bara en tjugondel plockas av mĂ€nniskohĂ€nder, sĂ„ oddsen Ă€r helt klart pĂ„ din sida om du ger dig ut att leta pĂ„ egen hand i skog och mark. Än Ă€r det inte för sent för till exempel lingon och hjortron. SjĂ€lv hittade jag finfina blĂ„bĂ€r bara hĂ€romdagen.

Men hör man nu inte till skogsmulletypen vill jag absolut slÄ ett slag för frysta bÀr. Numera hittar man till och med körsbÀr i frysdisken. Visserligen finns det förmodligen inget som slÄr nyplockade vilda skogshallon, men just nÀr det gÀller matlagning föredrar jag nÀstan den frysta varianten. De har betydligt högre syra Àn fÀrska hallon, vilket ofta Àr just det man vill Ät nÀr man blandar bÀr i mat. Om hallonen tillagas i en minut slipper man dessutom risken att de kan bÀra pÄ ondskefulla bakterier som överlever i frysen.

BÀr i sallader Àr ocksÄ vÀldigt gott. Det Àr nÀstan som om de tar pÄ sig rollen av grönsaker för en stund. Sötman blir mindre pÄtagligt och bÀren anpassar sig likt kameleonter till omgivningen.

SÄ ge bÀren en chans i köket. De duger till betydligt mer Àn efterrÀtt.

Att dricka till

Hallon Sour, STHLM Brewing Co (11882), 36:50 kronor.

Alkoholfritt: Roomi, Svarta vinbĂ€r – Aronia (1923), 71 kronor.