Elever, lärare, projektledare och gymnasiechef talade under gårdagens invigning på Bruksgatan sig varma för en helt ny slags skola som anpassas för att se individerna.
Fristadshus är ett samprojekt som finansieras av fyra kommunala förvaltningar och har målet att fånga upp de ungdomar mellan 16 och 20 som är på väg att kantra, eller som redan har fallit ur ramen, och som varken har skola eller arbete att gå till.
Förutom att det ofta är fråga om en personlig tragedi när någon trampar snett eller i värsta fall hamnar i ett utanförskap, så är katastrofalt även ur en samhällsekonomisk synvinkel sett.
‒Varje individ som kraschar kostar samhället enorma summor, säger Fristadshus projektledare Emma Larsson. Det finns siffror som anger att en enda individ som hamnar i utanförskap och förblir där under hela sin levnad kan kosta samhället mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Under första året var man inhysta var man fick plats i fastigheten på Kungsgatan 68, men nu är det två trappor upp på Bruksgatan 16 som gäller och här återfinns förutom projektledaren Emma Larsson även vägvisaren Sara Holmén och lärarna Urban Westphal, Johan Tärje Carlsson och Anna Stina Haglund.
Just i går var man förstärkta även med personal från S:t Eskils gymnasium vars rektor Halina Sundqvist även är rektor för Fristadshus och många både nya och gamla elever.
Bland de senare fanns Cornelia Larsson och Moa Nortorp, som i dag slutat på Fristadshus men som tvivlar starkt på att de haft något fotfäste alls om de inte hittat fram till den här skolan.
Vanlig skola fungerade inte för någon av dem medan försöket med Fristadshus kändes rätt från första början.
Med stolthet förklarar de att de varit med och utformat skolans projekt med vägvisare - en person som fungerar som lärare, kurator och syo-konsulent i samma person - och målet nu är att ta sig vidare till utbildningen för behandlingsassistenter.
Även gymnasiechefen i Eskilstuna, Karin Holmberg Lundin, som var den som klippte bandet, konstaterar nöjd att Eskilstuna ligger i framkant i den här verksamheten:
‒Vi gör lite mer.
Dagens varmaste applåder drog eleven Gustaf Rundlöf ned när han till eget gitarrackompanjemang sjöng en specialskriven sång tillägnad skolan.
‒Fristadshus ger en kraft, sjöng han.