Svar på insändaren "Trafiken är planerad för en bondhåla – inte en storstad" införd 31 mars. Trafik och framkomlighet är ett ämne som många har åsikter om. En del önskar att det är framkomligheten för bilen som bör prioriteras medan andra anser att vi satsar för lite på cykelvägar.
Tidigare var bilen norm och bilen styrde i stor utsträckning trafikplaneringen av staden. I dag vet vi att en spridd bebyggelse med bilen som främsta transportmedel inte är en hållbar lösning. Bilen är ett bra transportmedel, men överutnyttjas ofta för småresor. Att ta bilen är fortsatt möjligt i Eskilstuna, men att gå, cykla eller åka buss ska också vara enkelt och ett bra alternativ. Skäl till att vi vill minska motortrafiken i centrum är att vi vill skapa attraktiva stadsmiljöer för boende och aktivitet, genom att minska buller, partikelutsläpp och klimatpåverkan. Det är en omvandling som pågår i de flesta större städer.
När vi bygger om eller bygger nya vägar tar vi hänsyn till alla trafikantgrupper. Som svar på din fråga om infarten från E20 mot centrum så byggdes Västergatan om 2006. Förändringen har lett till färre olyckor, samtidigt som ett bättre gång- och cykelstråk skapats för oskyddade trafikanter. Väljer du att köra bil där under rusningstrafik, får du som bilist acceptera att samsas med andra och att det finns risk för köbildning. Övriga tider flyter trafiken på bra.
På frågan om att separera järnväg och väg vid Stålforsbron så är Eskilstuna kommun positiva till det. Det är dock en mycket kostsam åtgärd som kräver statlig medfinansiering. Vi har frågan på vår agenda och för diskussioner med Trafikverket om vilka projekt vi tillsammans kan prioritera för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt. När en stad växer och utvecklas behöver vi också ändra vårt sätt att resa, för att ge plats för fler bostäder och människor.
Anna Ekwall
avdelningschef på planavdelningen
Stadsbyggnadsförvaltningen