Replik: Sopsaltning testas för att kunna jämföra med andra metoder

Jorma Seimilä, chef på gatuavdelningen svarar en insändare som handlade om sopsaltning. Foto: Niklas Holm.

Jorma Seimilä, chef på gatuavdelningen svarar en insändare som handlade om sopsaltning. Foto: Niklas Holm.

Foto:

Övrigt2018-11-12 05:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Sopsaltning – till vilken kostnad?" publicerad den 2 november. Anledningen till att vi vill testa sopsaltning är att det under åren inkommit många önskemål om att kommunen ska sopsalta, istället för att grusa våra cykelvägar. Därför testar vi nu på några av våra cykelstråk, för att sedan utvärdera resultatet.

Vi vet att vädret har stor påverkan på om metoden fungerar och att metoden är dyrare. Därför har vi hämtat in erfarenheter från andra kommuner, bland annat Uppsala. Vi har jämfört kostnader gällande sopsaltning och traditionell snöröjning. …

Då metoden är ett helt nytt sätt för oss att arbeta med halkbekämpning behöver vi också testa den i praktiken. Det fungerar inte att vräka ut saltlake på cykelvägen utan att veta när och hur mycket som behövs. Vi behöver kunskap om hur sopsaltning fungerar på olika underlag utifrån väder, prognoser, mängd saltlake med mera.

Vi testar också för att kunna jämföra metoderna. Det är viktigt att undersöka vilka för och nackdelar som finns med de olika metoderna. Sopsaltning kräver mer resurser ifråga om personal och maskiner, detta behöver testas och följas upp. Kostnaden räknas sedan ut på helheten, så i nuläget kan vi inte säga exakt vad kostnaden blir.

Faktorerna för saltet granskas av våra beställare och ekonomer och attesteras sedan av ansvarig chef.

En tvätthall av den storlek vi investerat i kostar mycket pengar att bygga. Den behöver rymma vår hyvel och våra lastbilar med plogar påmonterade. Den är utrustad med den senaste reningstekniken för att minimera utsläppen efter tvätt av våra fordon. Det är viktigt för miljön. En annan anledning till att vi byggt en egen tvätthall är att det inte finns något ställe att tvätta av våra maskiner under nätter och helger. Underhåll är viktigt för att maskinerna ska hålla länge.

På vår webbplats eskilstuna.se/snorojning kan man läsa mer om vilka stråk det gäller samt för och nackdelar med sopsaltning.

Jorma Seimilä

Chef på gatuavdelningen, stadsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna kommun