Larmen om växthuseffekten i slutet av 1980-talet fick David Aronsson att engagera sig politiskt.
– Jag har alltid haft ett jämlikhet- och rättvisetänk. När jag gick in i politiken kände jag att det inte gick att lösa miljöproblemen utan att samtidigt lösa de sociala problemen. Därför blev det Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund. Miljöpartiet var aldrig något alternativ.
Vilken är Vänsterpartiets viktigaste fråga?
– Skola och omsorg. Arbetssituationen för personal inom dessa områden är hemsk. De är ofta överbelastade och sjuktalen har spårat ur. Segregationen inom skolan har lett till skevhet och det behövs kraftfulla resurser för att kunna häva den negativa trenden.
Varför ska man rösta på ditt parti?
– För att vi är det seriösa oppositionspartiet. Vi har kritiserat majoriteten för dess brister vad gäller skolfrågan och medborgardialog. Vi har dessutom i vår budget presenterat åtgärder för att fixa detta. Vi i Vänsterpartiet håller en ideologisk driven politik som man som väljare kan lita på.
I kommunvalet 2014 fick ni 5,7 procent, en siffra som stämde bra överens med hur det gick för Vänsterpartiet på riksnivå. Enligt de senaste opinionsmätningarna är Vänsterpartiet uppe och nosar på 10 procent när det gäller hur folk tänker rösta till riksdagsvalet. Vad tror du den kraftiga ökningen beror på?
– Jag tror att det beror på att vi för en solidarisk och jämlik politik som många identifierar sig med. Nu när Socialdemokraterna har gått så långt in mot mitten lämnar de hela vänsterflanken öppen för oss. Jag tycker att det är smått otroligt att Socialdemokraterna inte längre för ett S-budskap och jag förstår de väljare som känner sig svikna och går till oss.
Vänsterpartiet sitter sedan länge i opposition i Strängnäs. Hur är er möjlighet att påverka beslut i kommunen?
– Så är det. Strängnäs är i grunden en blå stad, men det kan svänga ganska fort. Vi märker att vi får nya medlemmar från borgerligt håll och personer som röstat borgerligt tidigare säger att de ska rösta på oss nu.
Vad beror det på att de vill gå över till er?
– Jag är övertygad om att de ser de problem som finns inom hemtjänst, omsorg och skola. De köper inte längre majoritetens budskap om att dessa problem går att lösa genom att flytta pengar från ett område till ett annat. Vi har varit konsekventa och vi vill tillföra nya pengar.
Hur vill ni finansiera detta?
– Det kräver en höjning av kommunalskatten. Skolan och omsorgen står för 84 procent av kommunens budget. De 70 miljoner vi vill tillföra skolan och omsorgen, i det senaste budgetförslaget, motsvarar hela kultur- och fritidsförvaltningen och samhällsbyggnadsnämndens budget. Det går inte att göra dessa satsningar utan att höja skatten.
Ni har från början sagt nej till att lägga ner landsbygdsskolorna. Varför?
– Delvis för att de behövs och för att förslaget till lösning gick för fort och var ofullständigt. Det är för många konstigheter med förslaget, som har präglats av en undermålig medborgardialog. Jag kan hålla med om att Lännaskolan har för klent elevunderlag, men där kan det ändå bedrivas fritidsverksamhet. Men i övrigt går det bara inte att förstå resonemanget.
Som ett parti i oppositionsställning, vilka har ni lättast att samarbeta med?
– I sakfrågor samarbetar vi med alla utom Sverigedemokraterna. Deras förslag röstar vi inte på, vi ligger för långt ifrån varandra. Vi går in för att påverka i enskilda sakfrågor och den här mandatperioden har gått till att vara Socialdemokraternas dåliga samvete.
Hur går det för er i valet i september?
– Vi räknar med att slå riksdagsresultatet och om trenden håller i sig hamnar vi på 12 procent i kommunvalet.