Ofta är det tal om att pensionärer klistrar sig fast i för stora villor och hindrar politikernas önskan om snurr på bostadsmarknaden, skriver Roger Stark.

Replik: "Det finns inget som heter flyttskatt"

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Det var helt korrekt skrivet av signaturen LenPen i hans insändare lördagen 1 december. Det finns inget som heter flyttskatt. Så när Skattebetalarna använder det ordet gör de sig skyldiga till en lögn.

Med djupare titt in i reavinstbeskattning på försäljning av fastigheter blir dock denna skatt åter en sanning. Jag ska visa hur, men först förtydliga att omsättning i fastighetsbeståndet är önskvärt och nationalekonomiskt lönsamt, har politiker sagt. Om husägare säljer villan frigörs förhoppningsvis ett kapital som kan användas för att köpa en av de där, dyra, nyproducerade lägenheterna. Till den sålda villan kan till exempel en barnfamilj flytta från en hyreslägenhet, vilken i sin tur blir ledig för nästa generation boende – kanske första boendet.

Ofta är det tal om att pensionärer klistrar sig fast i för stora villor och hindrar politikernas önskan om snurr på bostadsmarknaden.

Frågan är om det är Skattebetalarna eller LenPen som far med osanning. Båda eller ingen, hävdar jag och tar vår egen situation som exempel.

Vi köpte villan 1979 för cirka 600 000 kronor. När vi en dag säljer blir det skatt på reavinsten, okej. Men det blir också skatt på inflationen, den rår vi inte för. Att då halka med tungan och kalla detta för flyttskatt är förlåtligt.

Det är inte orimligt att vår villa ökat med tre miljoner i värde. Skatten vid försäljning blir då 660 000 kronor. Ingen hänsyn tas till att penningvärdet förändrats på dessa 40 år. Värdestegring från första ”köpekronan”.

Vi vill inte heller ge upp bilen, så en parkeringsplats, helst i garage, står också på önskelistan den dag vi väljer att flytta.

Vidare, i dag bor vi billigt. Vi kan komma ut i trädgården och vi har trevliga grannar. Bilen står i garaget.

Roger Stark, politiskt obunden

Läs mer om dessa ämnen

BostadReplikskatter