Moderaten Christer Sundqvist skriver en återreplik till Florean Pietschs, divisionschef medicin, svar angående dialys på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Replik: Dialys är inget politiskt spel!

Replik
annons

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till Florean Pietschs, divisionschef medicin, Kullbergska sjukhuset svar, publicerat den 18 augusti.

I min inledande debattartikel påpekar jag att friheten för dialyspatienter att röra sig i länet skulle bli större om det fanns tillgång till självdialys även på Kullbergska sjukhuset. Divisionschefen svarar att det saknas njurmedicinskt team, fungerande rutiner och utbildning för både medarbetare och patienter.

Jag är ingen läkare men ställer mig av sunt förnuft frågande till svaret. Patienter som i dag gör sin självdialys på annat sjukhus har väl redan utbildning och fungerande rutiner finns väl i landstinget Sörmland? Det är möjligt att det inte går att överföra allt, men någon större förändring borde inte behövas. Dessutom finns det i vissa fall möjlighet att ha dialysutrustning i hemmet utan något njurmedicinsk team närvarande. Njurförbundet som har god kunskap i ämnet säger att erfarna patienter kan hjälpa andra och på så sätt hålla kostnaderna nere.

Monica Johansson påstår att jag oroar patienterna med politiskt spel, mitt konstruktiva förslag borde istället ha besvarats med: ”Jag anser att dialysverksamheten är prioriterad och håller med Christer Sundqvist, därför har jag nyss varit på besök vid dialysenheten i region Jönköping för att ta samla lärdom om hur vi kan införa självdialys även på Kullbergska sjukhuset.” 

Jag väljer att se möjligheter istället för hinder och hävdar fortfarande att man snarast bör ge uppdraget till Kullbergska sjukhuset så att en självdialys kan stå färdig så fort som möjligt, för patienternas skull.

Christer Sundqvist, M

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaRepliksjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka