Alliansens samlade klimatpolitik skulle öka utsläppen med 2 miljoner ton koldioxid, skriver Linus Lakso (MP)

Replik: En effektiv klimatpolitik kan inte bara bygga på morötter

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till Centerpartiets artikel ”Stoppa utsläppen – inte utvecklingen”, publicerad den 5 september.

Centerpartiet påstår att de svenska utsläppen ökat under mandatperioden, vilket inte alls stämmer enligt Naturvårdsverkets officiella statistik. Däremot ökar utsläppen från utrikes transporter, främst eftersom utrikes sjöfart valt att tanka mer i Sverige framför i andra länder.

Även utrikesflygets utsläpp har ökat, vilket regeringen mött med en flygskatt från i år och en utredning om hur vi kan styra mot förnybara bränslen trots att internationella regler förbjuder skatter på flygbränslet och dess utsläpp.

C vill dock avskaffa flygskatten, och är dessutom mot en miljömässigt och geografiskt differentierad vägslitageskatt för lastbilar men är för sänkt dieselskatt för jordbruket. Det går helt mot ekonomernas rekommendationer att en effektiv klimatpolitik kräver att det kostar att förstöra miljön så att det därmed lönar sig bättre att ta fram och att välja klimatsmarta lösningar.

Vi har därför granskat alliansens samlade klimatpolitik. Den skulle öka utsläppen med 2 miljoner ton koldioxid eller 4 procent per år, och hindra utvecklingen av klimatsmart teknik. En katastrof i det avgörande skede vi befinner oss i för klimatet. I slutändan finns det bara ett parti som har politiken, handlingskraften och kompetensen att möta klimathotet och det är Miljöpartiet.

Linus Lakso

Riksdagskandidat och ordförande MP Sörmland

Ledamot i Miljöpartiets partistyrelse 

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietMiljöpartietReplik
Relaterat