Med sänkta flyttskatter skulle flyttkedjorna fungera bättre och fler skulle bo i bostäder som passar deras livssituation, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna.

Replik: Flyttskatt är ett etablerat begrepp

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till signaturen LenPen som den 1 december skriver en insändare om Skattebetalarnas arbete mot flyttskatterna och konstaterar att det inte finns en specifik flyttskatt. I sak har insändarskrivaren rätt. Däremot är det ett etablerat begrepp som används av många för att sammanfatta de skatter som drabbar den som säljer en bostad.

Framförallt handlar det om reavinstskatt, men också stämpelskatter vid köp av småhus, som påverkar viljan och möjligheten att flytta. Visst innebär en reavinstskatt att affären är en vinst (även om en del av vinsten i långa innehav utgörs av inflation). Men den fördyrar en eventuell flytt eftersom en ny bostad ska köpas istället för den gamla. Något som ofta innebär att en flytt uteblir, helt enkelt för att det blir för dyrt att flytta ens till ett mindre boende.

Det finns många exempel där framförallt äldre inte kan motivera en flytt på grund av höga skatter och andra hindrande regler, exempelvis uppskovstak. Detta gör att flyttkedjorna brister vilket i sin tur bidrar till den allvarliga situation som i dag råder på bostadsmarknaden.

Med sänkta flyttskatter skulle flyttkedjorna fungera bättre och fler skulle bo i bostäder som passar deras livssituation istället för i sådana som de bott länge i.

 

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

 

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadsmarknadenReplikskatter
Relaterat