Kommunfastigheters Bertil Andersson svarar på Vänsterpartiets kritik att kommunen bygger lyxbostäder. Foto:

Replik: Kommunfastighet bygger för Eskilstunaborna

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till "Bygg bostäder för alla – inte bara för några få”, publicerad den 8 augusti.

Vänsterpartiets debattartikel om Kommunfastighets byggande i Eskilstuna och Torshälla samt försäljning av 92 lägenheter är missvisande och kräver några tillrättalägganden.

Vi bygger små lägenheter för ungdomar, studerande och pensionärer. I kvarteret Odensala färdigställer vi till exempel 111 ettor och tvåor i år. Med det statliga investeringsstödet blir hyran för ettorna 4 800 kronor och tvåorna 5 900 kronor. De största grupperna som flyttar in är yngre (från 21 år) och äldre. En tredjedel flyttar från våra befintliga lägenheter. 90 procent bor redan i Eskilstuna eller Torshälla. Vi påbörjar nu byggandet av 87 ettor och tvåor i kvarteret Nordstjärnan. Vi bygger små lägenheter för att skapa flyttkedjor så att villor och större lägenheter frigörs för växande familjer.

Vänsterpartiet påstår antagligen mot bättre vetande att hyresgästerna riskerar höjningar på 40–50 procent genom lyxrenoveringar eller att lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Faktum är att privata hyresvärdar lyder under samma regelverk som Kommunfastighet. Alla hyreshöjningar på grund av renoveringar måsta förhandlas med Hyresgästföreningen eller prövas av Hyresnämnden. En eventuell ombildning till bostadsrätter kräver godkännande från minst två tredjedelar av hyresgästerna.

Kommunfastighet bygger 300 lägenheter per år. Vi investerar 600–800 miljoner kronor per år i nyproduktion och modernisering av befintligt bestånd. I dag är räntan extremt låg och alla lägenheter är uthyrda. Om detta ändras, räntan stiger och vi inte kan hyra ut all nyproduktion, riskerar vår ekonomi att snabbt urholkas.

Låga räntor och efterfrågan på bostäder i Eskilstuna och Torshälla gör att priserna på bostadsfastigheter har stigit kraftigt vilket ger ett bra tillfälle att sälja. Försäljningen av 92 lägenheter ger en intäkt på 92 miljoner kronor och minskade kostnader för renoveringar på 50–60 miljoner kronor under kommande år.

Slutligen vill jag också påpeka att vi självklart håller nere hyrorna i nyproduktionen genom konkurrensutsatta upphandlingar och nyttjar möjligheterna till statsbidrag.

Bertil Andersson

styrelseordförande Eskilstuna Kommunfastigheter AB

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna KommunfastigheterBostadReplik
Relaterat

Mest delat denna vecka