Eskilstuna-Kurirens ledarskribent svarar direkt på Clas Perssons insändare.

Replik: Lägenheterna är inte till skänks

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Att en del kommuner har köpt in bostadsrätter när det kommit nyanlända till kommunen betyder inte att familjerna får dessa till skänks. De får endast, precis som om de hade hänvisats till hyresrätter, bo i lägenheterna under en period. Därefter kan kommunerna låta någon annan bo där, kanske en barnfamilj som av något skäl har blivit vräkt, alternativt sälja lägenheten, sannolikt med vinst.

Angående frågan om månggifte är det förbjudet att ingå i Sverige. Däremot tillåter svensk lag månggifte om äktenskapet ingåtts i ett land där det är lagligt och de inblandade sedan flyttar hit, eftersom utländska äktenskap enligt svensk rätt ska erkännas om de är giltiga enligt lagen i det land de ingåtts.

Regeringen utreder just nu en lagändring om att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige, vilket i så fall blir ett välkommet undantag från gällande praxis. Samma sak skulle även kunna gälla vid månggifte. Men det måste i så fall först utredas vad som är mest gynnsamt för de inblandade, inte minst de kvinnor som kan gå från att vara gifta till ogifta utan att själva ha fattat beslutet.

Susanne Nyström

ledarskribent

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadInvandringReplik
Relaterat

Mest delat denna vecka