Hudmottagningen på Mälarsjukhuset fick 7 000 samtal som ville kolla sina födelsemärken men det fanns bara 300 möjliga tider att boka.

Replik: Melanomdagarna resulterade i 7 000 samtal under två dagar

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till insändare, publicerad den 16 maj, angående hudkliniken och kontroller av fläckar.

Under två dagar i maj har vi erbjudit sörmlänningarna att kontrollera farliga fläckar och vid behov få dem bortopererade samma dag. De två dagarna är en del i en europeisk kampanj som syftar att uppmärksamma hudcancer, malignt melanom. Gensvaret blev stort, större än vi kunde föreställa oss.

På två dagar fick vi över 7 000 samtal vilket fyllde vår telefonkö och innebar att vi inte hade möjlighet att ta emot alla samtal. Under melanomdagarna hade vi totalt 300 tider att erbjuda för läkarbedömning.

Vi beklagar om du är en av dem som inte fick någon tid för kontroll under våra melanomdagar. Om du är orolig över någon leverfläck kan du självklart få den kontrollerad året om. En första bedömning görs på vårdcentralen och om läkaren där bedömer att hudförändringen tyder på malignt melanom prioriteras ärendet och vårt mål är då att kunna ta emot inom en vecka.

Vi kommer att utvärdera detta och se över hur vi i framtiden hanterar melanomdagarna.

Sol-Britt Lonne Rahm

Verksamhetschef hudmottagningen, Mälarsjukhuset

Läs mer om dessa ämnen

MälarsjukhusetCancerReplik