Sörmlandstrafikens Johan Tolléns svarar på en insändare från förra veckan och konstaterar att insändarskribenten har rätt. Det är för trångt på bussarna 1 och 2 i Eskilstuna när sommartidtabellen gäller.

Replik: Nästa sommar får fler plats på bussarna

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar på insändaren "Sommarturlista orsakar överfyllda bussar" publicerad den 6 juli. Tack för dina synpunkter angående den lokala kollektivtrafiken och sommartidtabellerna i Eskilstuna kommun. Precis som du skriver innebär det mycket riktigt färre avgångar och en följd är att vissa linjer som normalt går sex gånger per timme är nere på halvtimmestrafik.

Vi utvärderar hela tiden trafiksituationen och analyserar resestatistiken för att ha ett så bra underlag som möjligt när vi lägger våra tidtabeller. Målet är att alltid erbjuda bästa möjliga reseupplevelse för våra resenärer inom ramen för den budget som finns. Det är alltså helt naturligt att trafiken går ner under sommaren eftersom det är färre resenärer som åker med bussarna.

Utifrån det underlag som finns har vi identifierat att 30-minuterstrafik under sommartid på linje 1 och 2 inte är tillräckligt. Inte minst eftersom att många med rullatorer och barnvagnar inte får plats på bussarna. I kommunens nya beställning inför kommande år ingår därför förslaget att utöka antalet avgångar på dessa linjer till nästa sommar.

Precis som i ditt förslag kommer de att köra tre avgångar i timmen fram till klockan 18.00 på vardagar, istället för två per timme som idag. Det problem du beskriver kommer alltså att vara mindre nästa sommar.

Johan Tollén

kommunikatör, Sörmlandstrafiken

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandstrafikenBussReplik