Majoriteten kan även tillföra ytterligare resurser genom att minska på överskottsmålet eller genom att höja skatten, skriver Yvonne Knuutinen.

Replik: S borde kämpa mer för att bevara den kommunala skolan

Återreplik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I repliken "Kommunala skolan är hårt konkurrensutsatt", publicerad den 6 februari, försvarar Socialdemokraterna sitt agerande med att: ”Det inte går att köra på med underskott i de kommunala skolorna utan att göra något”. Detta håller jag helt med om, men om lösningen är vi helt oense.

Resurser finns. Det skulle gå att prioritera skolan, genom att fördela våra gemensamma skattepengar annorlunda. Men majoriteten, bestående av S och M, har beslutat att det ska sparas 5 miljoner per år på barnen i den kommunala skolan.

Jämför detta med att Strängnäs nyss fått ett påkostat resecentrum som belastar skattebetalarna med 4,2 miljoner till 1,5 miljoner kronor per år, plus tillkommande kostnader för markarbeten, reklamfilm, väktare, kameraövervakning, portar till garaget med mera.

Majoriteten har makten och därmed möjligheten att prioritera skolan. Majoriteten kan även tillföra ytterligare resurser genom att minska på överskottsmålet eller genom att höja skatten. Det finns alltså ett flertal andra möjligheter att lösa underskottet i skolan, än att tvångsförflytta barn, stänga skolor och säga upp vuxna i skolan. '

Vi som bor här och dom som tänkt flytta hit, vill ha bra, trygga skolor med tillräcklig vuxentäthet, nära hemmet för allas våra barn.

Sluta därför agera som om socialdemokrater inte har något val. Tänk om. Stoppa skolstrukturutredningen. Stoppa uppsägningarna i skolan!

Yvonne Knuutinen

politiskt obunden ledamot i KF

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsReplikskola och utbildning
Relaterat