Florean Pietsch, divisionschef medicin på Kullbergska sjukhuset svarar på en insändare om varför sjukhuset saknar självdialys. Foto: Henrik Norling

Replik: Självdialys behöver mer än ett rum

Replik
annons

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till Christer Sundqvists, M, insändare om självdialys i Katrineholm, publicerad den 16 augusti. Christer Sundqvist skriver att patienters möjlighet till självdialys i Katrineholm enbart handlar om att inreda ett rum och att köpa in utrustning. Tyvärr är det inte så enkelt.

I investeringsplanerna för länets sjukhus ingår rum för självdialys på Kullbergska sjukhuset. Frågan om lokaler är den enklaste att lösa.

För att erbjuda patienter möjlighet till självdialys krävs att det finns kompetens i form av ett välfungerande njurmedicinskt team, fungerande rutiner och utbildning för både medarbetare och patienter.

Inget av detta finns i dag i Katrineholm. Utöver det så behövs en investering i dialysutrustning. Sammantaget omfattar detta kostnader på flera miljoner kronor vilket inte är finansierat i dag. Hälso- och sjukvårdsledningen avser att göra en riskanalys inför ett eventuellt genomförandeprojekt för att undersöka vilka resurser, kompetenser och samverkansformer som krävs för att kunna starta självdialys för våra patienter i Katrineholm.

Florean Pietsch

divisionschef medicin, Kullbergska sjukhuset

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Repliksjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka