Replik: Stoppa utsläppen – inte utvecklingen

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svar till Miljöpartiets artikel "Valet 2018 måste bli ett klimatval", publicerad den 31 augusti.

Centerpartiet går till val på en miljö- och klimatpolitik som gör verklig skillnad. Vi sätter resultat före symbolåtgärder. Miljonsatsningar på klimatångestterapi eller elcykelpremier för miljardbelopp är inget att slå sig för bröstet på. Klimatpolitiken utvärderas bara på ett enda sätt. Hur mycket utsläppen minskar.

Med MP vid rodret minskar inte längre utsläppen. Förra året ökade utsläppen från transportsektorn. Första kvartalet 2018 ökade de totala utsläppen i Sverige med över tre procent. Det är mycket allvarligt. Klimatet kan inte vänta, det krävs kraftfulla förslag som ställer om transportsektorn. Under vår tid vid makten minskade utsläppen och tillväxten steg – både före och efter finanskrisen.

Centerpartiet har i över 100 år arbetat för hållbara lösningar. Vi lade den första miljömotionen i Sveriges riksdag 1962 och var det första partiet som tog fram ett riktigt miljöprogram. Våra rötter gör att vi nära följer utvecklingen i klimat och natur. Vi är pragmatiska och vill ha lösningar som fungerar i praktiken.

Under den här sommaren har vi alla märkt vilka effekter klimatförändringarna kan få på vårt samhälle. Centerpartiet har tillsammans med Alliansen lagt förslag som med ny teknik, företagsamhet och nya innovationer som an minska utsläppen och skapa en bättre miljö. Vi arbetar tillsammans för minskade utsläpp från sjöfarten och vägtrafiken, fler gröna företag, ett grönare flyg, att värna växande skogar samt rena hav, sjöar och vattendrag. Sverige behöver oss som en grön röst i regeringen som stoppar utsläppen – inte utvecklingen.

Centerpartiet har nyligen presenterat ett åtgärdsprogram för kraftigt minskade utsläpp och som ger grönare transporter:

• 100 procent miljöbilar i det offentliga från 2020

• 100 000 kronor i grön bilbonus

• Miljölastbilspremie

• Klimatbonus för fossilfria drivmedel för tung trafik

• Utökad infrastruktur för laddning och elektrifiering

Genom ny teknik, forskning och innovation ställer vi om Sverige. Det är så vi får med oss andra länder. Ingen tror att Indien, Kina eller USA kommer vilja straffskatta bort sin välfärd. Att neka fattiga människor utveckling är dessutom helt orimligt. Då krävs det ny teknik, nya lösningar och ny politik. Sådant andra länder vill kopiera. Det är sådan politik som för Sverige och världen framåt!

 

Martina Johansson

Första namn på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland

Rickard Nordin

Riksdagsledamot och Centerpartiets energi- och klimatpolitiska talesperson

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietMiljöpartietReplik
Relaterat