• Elina Neüman Falk driver bloggen "en stark blogg" på ekuriren.se. Där kan du följa hennes resa som involverar många hårda timmar på gymmet.
  • Innan tävling gäller det att pumpa upp musklerna. Foto:
1/

22 veckors dietande resulterade i finalplats för Elina Neüman Falk

Eskilstuna

Att tävla i Body Fitness kräver full disciplin både i gymmet och hemma.

Elina Neüman Falk har haft en lång väg till scenen, men väl där gick det som tåget.

– Jag nådde mitt mål så jag är jättenöjd, säger hon.

Du som läser hennes blogg på ekuriren.se är säkert väl medveten om att 23-åriga Elina Neüman Falk tävlat två gånger inom loppet av ett par veckor. Tävlingsformen det handlar om är Body Fitness och är en bedömningssport där personen med bäst fysik, symmetri och lägst fettprocent vinner.

För snart två veckor sedan klev hon upp på scenen i fitness-SM i Västerås, fylld av självförtroende och utan nervositet. Det blev en femteplats, en placering hon är väldigt nöjd med.

– Jag kände mig säkrare när jag stod på scen och skämtade innan jag skulle upp. Att skoja gör mig glad vilket innebär att jag kommer se glad ut på scenen också.

Redan innan dieten påbörjades, för drygt 24 veckor sedan, bestämde Elina och hennes tränare att det var SM som skulle vara det stora målet. Två veckor innan tävlingen valde hon ändå att ställa upp i Tyngre Classic, men där gick det inte lika bra och hon inte tog sig till final.

– Jag såg det som en uppvärmningstävling och gjorde det endast för skojs skull. Efter Tyngre valde vi (Elina och hennes tränare) att jag skulle gå ner två kilo till. Den sista veckan innan SM var den jobbigaste i hela mitt liv, säger hon.

Jag har lärt känna min kropp väldigt bra men jag måste alltid vara försiktig.

Att ligga på kaloriunderskott i 22 veckor sliter på kroppen. Den sista tiden kunde hon inte umgås med familj eller vänner, hon levde i sin egna lilla bubbla. Elina lider även av hypotyreos vilket innebär att hennes ämnesomsättning inte fungerar optimalt. Det krävs därför mycket mer tid och tålamod för henne i jämförelse med personer som har normal funktion.

– Jag har lärt känna min kropp väldigt bra men jag måste alltid vara försiktig. Nu efter tävling ökar jag matintaget lite i taget för att ämnesomsättningen ska hinna med. Den måste få komma i gång igen, säger hon.

Att träna på gym sex dagar i veckan och kontrollera maten in i minsta detalj kan både provocera och uppröra. Det är främst två olika sorters kritik hon får ta emot.

– Jag kan förstå personer som frågar om det verkligen är hälsosamt, för det är det ju inte. Det är elitidrott och vilken elitidrottare är hälsosam? Men det jag inte kan förstå är personer som kommenterar min mat, vad jag väljer att äta eller inte äta. Det är många som bryr sig mer om andra än vad de bryr sig om sig själva.

Nu väntar minst ett års tid av uppbyggande för Elina där hon tränar hårt och äter betydligt mycket mer mat för att kunna bygga mer muskler.

Skillnad mellan Body Fitness och Bikini Fitness

I båda klasserna poserar de tävlande i klackar och bikini på scen framför en jury. Den största skillnaden är deltagarnas fysik. I Body Fitness är det mer muskelmassa som gäller. De som vill tävla väljer klass beroende på typ av fysisk form. Det går att byta kategori även om det tar många år att forma om kroppen. Det är även olika poseringar i Body Fitness och Bikini Fitness.

Läs mer om dessa ämnen

VästeråsFitness

Mest delat denna vecka