Här är alla brotten som Johanna Möller döms för

Västerås/Eskilstuna
annons

Eskilstunakvinnan Johanna Möller, 42, döms till livstids fängelse för sommarstugemorden. Hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och utvisning för att ha hållit i kniven som dödade hennes pappa och skadade mamman.

Johanna Möller, 42, dömdes på måndagen på samtliga åtalspunkter hon stått åtalad för: mord och mordförsök på föräldrarna, anstiftan av mord på maken samt flera fall av stämpling till mord. Dessutom stämpling till grov misshandel, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman. Straffet: fängelse på livstid.

Mohammad Rajabi, 21, döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. Han utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Västmanlands tingsrätt har därmed gått nästan helt på åklagarens linje.

— Det finns inga skäl att överklaga, säger åklagare Jessica Wenna efter domen.

Men det uppmärksammade mordfallet kommer sannolikt att prövas i hovrätten ändå.

— Min klients uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, säger Johanna Möllers försvarsadvokat Amanda Hikes till TT.

Både Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska förbli i häkte. Åklagaren har även i fortsättningen rätt att besluta om restriktioner.

Orsaken till strafflängderna skiljer sig för de båda är den stora åldersskillnaden mellan dem.

Mohammad Rajabi uppgav att han var född 1996 när han sökte asyl i Sverige. Det innebär att han inte hunnit fylla 21 när knivöverfallet i sommarstugan inträffade. Därför kan han inte dömas till livstid.

Både åklagaren och Johanna Möller har hävdat att Mohammad Rajabi är betydligt äldre än han själv uppger. Men tingsrätten väljer att lita på hans uppgifter.

Därför stannar Rajabis straff vid 14 år och utvisning. Annars hade han kunnat dömas till livstids fängelse.

Johanna Möller döms för tio olika brott.

De mest uppmärksammade är mordet och mordförsöket på föräldrarna sommaren 2016. Det mest omdebatterade är det så kallade drunkningsmordet 2015 på Johhanna Möllers dåvarande make.

Västmanlands tingsrätt dömer henne som gärningsman i alla de uppräknade fallen.

När Mohammad Rajabi knivhögg föräldrarna på Johanna Möllers uppmaning ska hon ha suttit utanför sommarstugan och väntat, enligt domen. Den delen anser tingsrätten är ganska okomplicerad.

När det gäller makens död 2015 var det från början inte ens klarlagt att han mördats.

Tingsrätten slår nu fast att maken mördades genom att dränkas och att Johanna Möller befann sig i sommarstugan när kroppen sedan slängdes i vattnet utanför stugan. Hon hade starka ekonomiska motiv att döda honom och flera uppgifter i polisförhören tyder på att hon försökt förmå flera personer i sin bekantskapskrets att mörda eller skada maken innan han hittades död vid sommarstugan.

Därför döms hon för både anstiftan och stämpling till mord på sin make. Detta trots att rätten inte kan säga säkert hur mordet ska ha gått till, var han dränktes eller vem som gjorde det.

— Det är rimligt att anta att det är en av de omständigheter som försvaret kommer att lyfta vid ett överklagande. Här finns ju ett antal omständigheter som hänger i luften, säger rättens ordförande Hans-Åke Nygren.

Rätten var helt enig om hur man skulle betrakta drunkningsmordet och domen avkunnades utan tvekan, säger han.

Stämpling betyder att man uppmanar någon annan att begå ett brott. Det kan vara straffbart även om brottet aldrig utförs. Anstiftan är samma sak, men syftar på ett fullbordat brott.

Polisutredningen om vem som dränkte Johanna Möllers exmake pågår fortfarande.

Johanna Möller döms också att betala över en miljon kronor i skadestånd till sina anhöriga och till de försäkringsbolag där hon tecknat livförsäkringar för den döde maken.

Bland de högsta beloppen märks 244 000 kronor i skadestånd till Johanna Möllers mamma. Hon skadades mycket svårt i knivattacken som dödade pappan.

Det är inte klart om Mohammad Rajabi, som erkänt båda sina brott, också vill att överklaga domen.

— Utgången i målet var ganska väntad. Hon är hjärnan bakom det hela, han har inte planerat någonting. Om han överklagar så är jag beredd att försvara honom igen, säger advokat Lars Jähresten i ett uttalande till TT.

Bakgrund: Sommarstugemorden

42-åriga Johanna Möller är åtalad för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man.

I augusti 2015 hittades hennes make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven.

I juni beslutade tingsrätten att de båda skulle genomgå rättpsykiatriska undersökningar och i handlingen fastslås att bevisningen mot de båda är "övertygande".

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Johanna Möller har även åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Möller nekar till allt.

Brotten Johanna Möller döms för

1. Mordet på sin pappa 2016.

2. Mordförsöket på sin mamma 2016.

3. Anstiftan till mordet på maken som drunknade 2015.

4. Stämpling till mord för att ha försökt få maken mördad vid tre tidigare tillfällen 2013-2015.

5. Stämpling till grov misshandel av maken för att ha uppmanat en närstående att skada maken 2014-2015.

6. Försök till urkundsförfalskning för att ha tecknat livförsäkring åt maken.

7. Grovt bedrägeri för att få ut makens livförsäkring.

8. Urkundsförfalskning för att ha förfalskat namnteckningar på makens bouppteckning.

9. Mutbrott för att ha erbjudit en kriminalvårdare pengar för att smuggla ut brev ur häktet.

10. Hot mot tjänsteman för att ha hotat två poliser med krossade knäskålar under ett förhör.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaEskilstunaArbogamordetmord
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka