Älgjakten startar på måndag: "Skogen stor nog åt oss alla"

Sörmland

Ganska många har mycket att tänka på inför årets älgjakt, som startar på måndag.

Sörmland har klarat sig bra undan jaktincidenter i närtid och medlemmarna i jägarförbundet hoppas att det får fortsätta så.

Anders Nilsson i jägarförbundet i Södermanlands län minns en enda jaktolycka under den senaste tioårsperioden.

Det var en jakthund som blev skjuten då den befann sig rakt i skottlinjen, men utom synhåll strax bakom det fällda bytet.

Annars är de största riskerna att jaktlagen och hunddreven sätter skogens djur i rörelse och i värsta fall driver ut dem över korsande vägar.

En ökad uppmärksamhet bland bilister kan vara klokt.

— Vi vet att antalet viltolyckor kan öka under älgjakten, säger Jonas Åkerberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Annars ska ingen behöva ställa in sin planerade svampplockning eller sin efterlängtade naturpromenad.

Jägarna brukar vara mycket tydliga med sin närvaro och sätter ofta upp skyltar som talar om var älgjakt pågår.

— Prata med varandra, säger Anders Nilsson. Springer ni på varandra så fråga var man just nu fokuserar jakten, eller var man räknar med att befinna sig i eftermiddag.

Anders Nilsson tror att man bör räkna med att cirka 4 000 jägare återfinns i de sörmländska skogarna under älgjaktens första vecka.

De har i år tillstånd att skjuta 1 272 älgar, men kommer troligen att skjuta färre djur än så. Under fjolåret sköts bara 969 älgar och det var rekordlågt som man måste återvända till 1969 för att hitta ett jämförbart år då fullt så få djur sköts.

Alltid andra måndagen i oktober

Älgjakten startar alltid vid samma tidpunkt år efter år. Alltid under den andra måndagen i oktober. Och slutar alltid sista februari, om inte kvoten av älg är nedlagd långt innan dess.

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandÄlg

Mest delat denna vecka