Är man nykter efter några chokladpraliner?

Sörmland

Är det en skröna att det går att åka fast i en nykterhetskontroll efter att man ätit chokladpraliner med sprit i? Tidningen har testat tillsammans med trafikpolisen.

För ett par dagar sedan var trafikpolisen Stefan Tranemyr i Oxelösund och gjorde nykterhetskontroller på trafikanter. En av dem fastnade på grund av att han ätit en chokladpralin med alkohol i. Han kom dock undan då det vid ett test fem minuter senare inte gav något utslag längre.

När tidningen träffar Tranemyr finns både chokladpraliner, fluorskölj och en lättöl med i bagaget. Och allt ger utslag på hans instrument som indikerar på 0,2 promille alkohol eller mer.

– Det här är väldigt ovanligt när vi gör nykterhetskontroller, men det händer då och då. Jag har varit med om att hostmedicin gett utslag och en gång var det en lastbilschaufför som precis spolat spolarvätska på rutan. Det fanns kvar i luften och gav utslag, berättar Stefan Tranemyr.

Vid sådana här tillfällen har han helt enkelt låtit personen som fastnat i testet vänta några minuter för att sedan blåsa igen. Att vara orolig för att skölja munnen med fluor på morgonen och sedan sätta sig bakom ratten tycker han inte att någon behöver vara.

Det handlar ofta om att det finns kvar lite alkohol i munhålan som ger utslag, när det gäller sådana här saker. Men det händer att sådant man inte räknar med innehåller mer alkohol än man tror.

– En gång var det en som sa sig ha druckit en hel flaska herrgårdscider med 2,8 procents alkohol i och han kom upp till 0,2 promille och då räknas det precis som rattfylleri, säger Tranemyr.

Tidigare under fredagsmorgonen gjorde han en nykterhetskontroll där en medelålders kvinna fastnade på vägen mellan Nyköping och Katrineholm i närheten av Skavsta. Under intervjun får han höra det slutliga resultatet.

– Hon hade 0,5 promille och det är ganska mycket. Hon sa att hon hade druckit tre glas vin i går kväll, men det var nog betydligt mer, säger Tranemyr.

  • Trafikpolisen Stefan Tranemyr och tidningens reporter testar om chokladpraliner, fluorskölj och några klunkar lättöl ger utslag på polisens alkomätare. Foto:
  • Pralinfylla? Så mycket choklad kan vara svårt att äta, men om man precis ätit en chokladbit med alkohol i så ger det utslag på polisens alkomätare. Foto:
  • Det finns munskölj både med och utan alkohol. En sort med alkohol gav utslag på alkomätaren. Foto:
  • Efter att ha druckit en klunk lättöl signalerade alkomätaren minst 0,2 promille alkohol. Men efter att ha sköljt munnen blev det ett negativt utslag. Foto:
1/

Så gick testet till

Efter varje positivt test sköljde testpersonen munnen tills det inte längre gav något utslag på polisens instrument.

Det som testades var chokladpraliner med alkohol i, munskölj som innehöll fluor och alkohol och lättöl med 2,2 procent alkohol i.

Efter att ha testat allting och sköljt munnen gav det inte något utslag.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingOxelösundSörmlandAlkoholTrafikTrafikbrottpolis
Relaterat