Foto:

Arbetslösheten bland unga minskar i Sörmland

Sörmland
annons

Goda nyheter vad gäller Sörmlands arbetslöshetssiffror. Enligt en ny undersökning har arbetslösheten minskat – särskilt bland ungdomar. Samtidigt är arbetslösheten i länet nu störst i hela landet.

Sett till hela länet ligger arbetslösheten nu på 10,3 procent i Sörmland. Det innebär en minskning med 0,3 procentenheter jämfört med augusti förra året.

Siffrorna kommer från en ny undersökning som Arbetsförmedlingen presenterade under måndagen.

Särskilt goda siffror finner man vid en närmare granskning av ungdomsarbetslösheten, som i dag ligger på 13,9 procent i länet. Det innebär en minskning med 2,3 procentenheter jämfört med förra årets siffror. Det innebär också en brantare kurva jämfört med riksgenomsnittet, där minskningen ligger på 1,2 procentenheter.

Trots detta slår undersökningen fast att Sörmland sedan ett par månader tillbaka är det län som har högst arbetslöshet i landet.

– Sedan finanskrisen för sju-åtta år sedan är Sörmland tillsammans med Gävleborg två av de län som stadigt haft högst arbetslöshet. Gävleborg brukar ligga högst men under sommarmånaderna har arbetslösheten sjunkit mer där än i Sörmland, vilket nu syns i statistiken, säger Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, och fortsätter:

– Vad som är positivt är att båda länen har en stark utveckling på arbetsmarknaden, med sjunkande arbetslöshet.

Här kan du själv söka och se hur siffrorna ser ut i din kommun:

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandArbetsmarknadUngdomarjobb och pengar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka