• Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Foto:
  • Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
  • Nyköpings lasarett. Foto:
1/

Billigare kollektivtrafik att vänta för sjukvårdsbesökare – landstingspartierna är överens

Sörmland

Det kan bli billigare eller till och med gratis att åka till sjukhuset eller vårdcentralen framöver – åtminstone för den som har en remiss eller kallelse till ett läkarbesök. På valsajten #kandulova säger alla partier att de vill införa ett system där kallelsen gäller som biljett på kollektivtrafiken.

I dag är Sörmland ett av få landsting i Sverige där de flesta patienter måste betala fullt pris för resorna till sjukhus och vårdcentraler (se faktaruta). Det här vill alla partier förändra, enligt löften från valsajten #kandulova.

Oppositionsrådet Magnus Leivik (M) lyfter att hans parti, som varit i opposition i landstinget de senaste tio åren, länge har velat ha helt fria sjukvårdsresor med kollektivtrafiken. Alla med en remiss eller en kallelse till ett läkarbesök ska få åka gratis – patienterna ska inte ens behöva betala en egenavgift.

Det här är #kandulova

Väljarna har ställt över 330 frågor på valsajten #kandulova, där politikerna i Sörmland svarar på frågor. Hittills har politikerna skickat in runt 1700 svar.

Valsajten är ett samarbete mellan Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren och Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning. Syftet är att fler ska rösta på valdagen den 9 september, vilket skedde när en liknande satsning gjordes inom bland annat mediekoncernen Mittmedia.

Hans parti reserverade sig när dagens regler infördes 2012. Så gjorde även flera andra partier: C, V, KD och SD. Reglerna berättigar i princip bara sjukresa för den som behöver akutvård eller tät och ofta återkommande vård på en särskild enhet.

– Man har tagit bort sjukresorna i stort för alla andra, säger Magnus Leivik.

Hur ska det här finansieras, om ni får makten?

– I grunden är marginalkostnaden väldigt liten eftersom bussarna redan åker. Vi räknade 2012 på drygt tre miljoner kronor, men det är nog väldigt högt räknat, säger Magnus Leivik, som menar att det finns plats på de allra flesta bussturerna i dag.

Så ser reglerna ut i dag

Bara den som söker vård akut eller för att komma till förlossningen, eller den som har fler än åtta behandlingstillfällen vid en och samma vård- eller tandvårdsenhet under en sammanhängande fyraveckorsperiod, får resan betald av landstinget Sörmland.

En egenavgift tillkommer. Den är 60 kronor för privat bil, tåg eller buss och 100 kronor för akut taxiresa.

Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande, är mån om att landstinget behöver ha en kollektivtrafik som syr ihop de tre sjukhusen i Sörmland. En utredning initierades för flera år sedan, men "föll sedan i glömska", som Johansson uttrycker det. Hon har själv lyft frågan igen alldeles nyligen.

– En tjänsteman inom landstinget tittar på frågan tillsammans med Kollektivtrafikmyndigheten.

Även hennes parti vill skrota egenavgifterna när det gäller kollektivtrafik för patienterna. Hon vill dock inte säga för mycket.

– Vi har inte utredningen i vår hand ännu, så det är svårt att uttala sig om detaljerna. Men det är kollektivtrafiken som blir det viktiga. Det är det vi premierar, inte åkandet med egen bil, säger hon.

Socialdemokraterna har i olika former varit en del av makten sedan 2008.

Hur kommer det sig att inget har hänt ännu?

– Vi har ju inte egen majoritet. Det är ett kompromissande och så vidare. När man ska sy ihop en majoritet efter ett val går man igenom de olika partierna och det handlar om att ge och ta.

– Men det låter ju väldigt positivt eftersom alla var så väldigt på. Så det ska inte vara några problem att få igenom det oavsett vilket parti som kommer att styra, säger Monica Johansson.

Varför har ni inte drivit den här frågan hårdare?

– Det har vi väl, vi har ju tagit fram ett underlag att gå till beslut på, säger hon.

Vad vill du fråga politikerna?

Gå in på sajten kandulova.sormlandsmedia.se och ställ egna frågor till politikerna. Klicka på "Skicka fråga". Skriv in din fråga, som ska börja med "Kan du lova". Den kan som längst vara 140 tecken lång, inklusive blanksteg. Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter till oss, men behöver inte skriva under med ditt namn offentligt – du kan använda signatur.

Frågan ska gälla det politikerna i kommun eller landsting styr över, som vård, skola eller kommunikationer.

För att se politikernas svar kan du antingen scrolla bland frågorna eller klicka på "Sök fråga".

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandKollektivtrafikVal 2018sjukvård och hälsa
Relaterat