• Erik Bengtzboes (M).
  • Lotta Johnsson Fornarve (V).
  • Hans Ekström (S).
  • Niklas Frykman (L).
  • Lotta Finstorp (M).
  • Fredrik Olovsson (S).
  • Caroline Helmersson Olsson (S).
  • Adam Marttinen (SD).
  • Ulf Kristersson (M)
1/

C tar åter plats på Sörmlandsbänken – MP åker ut

Sörmland

Socialdemokraterna gjorde ett betydligt starkare val till riksdagen än opinionsmätningarna visade, men förlorar ändå en av sina platser på Sörmlandsbänken. Miljöpartiet blir av med sin representation för Sörmland medan Centerpartiet återigen tar plats.

Socialdemokraterna får efter årets val tre riksdagsmandat för Sörmland. Hans Ekström från Eskilstuna, Caroline Helmersson Olsson från Vingåker och Fredrik Olovsson från Katrineholm sitter därmed säkert i riksdagen.

Vänsterpartiet har gjort ett starkt val, så även Lotta Johnsson Fornave från Oxelösund sitter säkert. Det räcker dock inte till ytterligare ett Sörmlandsmandat. Maria Forsberg, Eskilstuna, som stod tvåa på länets riksdagslista kommer därmed inte in.

Miljöpartiet har tappat sitt mandat på Sörmlandsbänken.

Liberalerna blev utan riksdagsmandat med minsta möjliga marginal vid förra valet. Inte heller nu räcker antalet röster till. Niklas Frykman från Eskilstuna som lämnat kommunalpolitiken med hopp om att komma in i riksdagen blir alltså utan plats.

Centerpartiet har det gått bättre för. Partiet nu tillbaka den plats på Sörmlandsbänken som det förlorade vid förra valet. C:s riksdagslista i Sörmland toppas av Martina Johansson från Trosa.

Även Kristdemokraterna ser ut att ta få in en ledamot för Sörmland. Det blir då Pia Steensland från Strängnäs.

Moderaterna har tappat ett av sina tre Sörmlandsmandat. Ulf Kristersson från Strängnäs och Lotta Finstorp från Mellösa sitter säkert. Men Erik Bengtzboe från Nyköping får kliva åt sida. Såvida det inte blir Ulf Kristersson som bildar regeringen. Då blir Erik Bengtzboe riksdagsledamot i stället för honom.

Sverigedemokraterna har stärkt sin ställning men inte tillräckligt för att få ytterligare ett Sörmlandsmandat. Som det ser ut nu kommer länet representeras av Adam Marttinen från Eskilstuna och Roger Richtoff från Strängnäs.

Uppgifterna är preliminära.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten uppgav vi att C-listan toppades av Inger Fredriksson från Katrineholm. Detta är fel, och vi beklagar.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandPolitikVal 2018
Relaterat