Det har varit varmt länge i Sörmland och under nästa vecka kan det bli uppåt 32 grader. Men något värmerekord är det inte tal om, 1933 uppmättes 36,8 grader i Strängnäs. Foto:

Då kommer regnet – men sen blir det extremhetta med 32 grader i Sörmland

Sörmland

Längtar du efter regn?

Till helgen kan det komma några droppar i Sörmland.

Men regnlyckan blir kortvarig – nästa vecka blir det extremhetta.

– Det kommer varma vindar från Medelhavet, säger Therese Gadd på SMHI.

Värmevågen över Sörmland har varit massiv under maj, juni och juli. Semesterfirare jublar, men desto svårare är det för lantbrukare som har problem med foder och med sina grödor.

Till helgen ser det åtminstone ut att kunna komma skurar.

– Det är inte säkert att det kommer regn i hela Sörmland, det är inget sammanhängande regnområde. Det kan även bli åska i samband med skurarna, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Det stabila högtryck som legat över Sörmland en längre tid börjar nu bli lite mer ostadigt.

– Nu börjar vi få lite värmeåskväder framöver, säger Therese Gadd.

När helgen är över sveper Medelhavsvärmen in över Sörmland på nytt. Och nu blir det extremt. På vissa håll i Sörmland finns det SMHI-prognoser som säger att vi kommer ha omkring 32 grader varmt flera dagar under nästa vecka.

– Prognosen för nästa vecka är fortfarande osäker, men det ser ut att kunna bli omkring 30 grader. Det blir något svalare längs kusten, berättar Therese Gadd.

Hur ser ni på brandrisken i torkan?

– Den är extremt stor och det extremt torrt i skog och mark, förklarar Therese Gadd.

Men än så länge har Sörmland en bit kvar till värmerekordet. Den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sörmland är 36,8 grader. Så varmt var det i Ulvhäll i Strängnäs den 9 juli 1933.

Läs mer om dessa ämnen

sommar väder