Foto:

Därför strejkar Ryanair-piloterna

NYKÖPING

I början av augusti varslade ett 40-tal Ryanairpiloter om den strejk som nu infaller på fredag.

– Vi måste agera på något sätt för att få till stånd ett kollektivavtal, sa Martin Lindgren, ordförande i pilotfacket SPF i samband med strejkvarslet.

Enligt SPF vidtas stridsåtgärderna eftersom de anställda piloterna på Ryanair fortfarande saknar kollektivavtal.

SPF (Svensk pilotförening) uppger att Ryanair inte har tecknat kollektivtal med ett enda fackförbund i hela Europa. I Sverige har pilotfacket kallat till förhandling vid flera tillfällen men Ryanair har vägrat att acceptera SPF:s förhandlingsdelegation.

– De har krävt att namn ska bort från delegationen. Vi kan inte acceptera att Ryanair bestämmer vilka personer som ska förhandla för våra medlemmar, sa Martin Lindgren, ordförande SPF när SN pratade med honom i början av augusti.

I julas tycktes Ryanair inta en mer positiv position gentemot fackföreningar, efter att tidigare ha beskrivits som fackföreningsfientligt. Martin Lindgren är tveksam till om den påstådda kursändringen är på riktigt.

– Känslan är att flygbolaget försöker förhala så mycket som möjligt.

Strejken kommer att pågå i ett dygn och berör ett 40-tal piloter i Sverige, bland annat på Skavsta. Det blir nu en i raden av många strejker bland Ryanairanställda: bara under juli strejkades det på Irland, i Spanien, Portugal, Italien och Belgien.

Martin Lindgren beklagar att resenärer nu kommer i kläm

– Men vi måste agera på något sätt för att få till stånd ett kollektivavtal och vår strejk är laglig.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

RyanairSkavstaSkavsta Flyg
Relaterat