Drottning Silvia kommer till Eskilstuna och invigningstalar vid konferensen Sverige mot narkotika. Foto:

Drottning Silvia till Eskilstuna för att kämpa mot narkotika

Eskilstuna

Under två dagar i september står Eskilstuna värd för konferensen Sverige mot narkotika, och drottning Silvia kommer att vara på plats för att invigningstala.

— Hon brinner för de här frågorna och det är jättekul att hon har möjlighet att komma hit, säger Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande.

Konferensen äger rum 20 – 21 september och är en årlig träffpunkt för alla som är engagerade i narkotikafrågan; myndigheter, forskare, organisationer med mera. Bakom arrangemanget står Eskilstuna kommun tillsammans med den svenska delen av ECAD, European cities against drugs, där Eskilstuna kommun är medlem.

Konferensen väntas locka drygt 200 deltagare och planeringen har pågått under ett års tid. För en tid sedan stod det också klart att drottning Silvia kommer att invigningstala i stora föreläsningssalen på Elite hotell, något som bidrar till att öka intresset för arrangemanget.

— Att drottningen kommer är kanon, inte minst när det gäller mediegenomslaget. Men hon brinner för de här frågorna och ibland får hon kritik av vissa grupper för att hon uttalar sig politiskt. Jag tycker det är tufft av henne att ta så tydlig ställning mot droger, säger Göran Gredfors.

Vid sidan av det rojalistiska inslaget återfinns namn som rikspolischefen Dan Eliasson och generaltulldirektören Therese Mattsson bland deltagarna. Men konferensens fokus ligger på de senaste rönen och rapporterna inom forskningen. Bland programpunkterna återfinns Bertha Madras, professor på Harvarduniversitetet, som ska föreläsa om cannabisindustrin och opioidepidemin i USA.

— Hon är lite av en guru och blir det stora dragplåstret. Men sen har vi också en väldigt intressant föreläsning om hur man framgångsrikt har jobbat på Island med förebyggande arbete, säger Maria Johansson, lokal projektledare för konferensen.

Det blir också en rad seminarier som bland annat tar upp narkotikarelaterade frågor inom rättsväsendet men även folkrörelsernas arbete för en restriktiv narkotikapolitik.

För arrangerande Eskilstuna kommun blir konferensen en möjlighet att visa upp hur man jobbar.

— Det blir bland annat föreläsningar om det smått unika förebyggande arbetet som Beroendecentrum Ung och beroendemottagningen Vägen gör, säger Göran Gredfors, som hoppas att konferensen kan bidra till att fler får upp ögonen för kampen mot narkotika.

— Vi har stora bekymmer med droger i Eskilstuna så det är bra att vi får fokus på de här frågorna.

På onsdagseftermiddagen har allmänheten möjlighet att vara med då det är öppen scen med en rad föreläsare på Eskilstuna teater.

Sverige mot narkotika

Konferensen äger rum i Eskilstuna 20 – 21 september på Elite hotell. En del av programmet kommer att vara öppet för allmänheten. Där ligger fokus på det lokala arbete som görs av Eskilstuna kommun samt de många frivilligorganisationer som är verksamma i kampen mot droger.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NarkotikabrottSocialtjänst
Relaterat

Mest delat denna vecka