Här är sajterna som du som prenumerant kan läsa till priset av en.

Premiär för "Sveriges lokalnyheter" – du som är prenumerant får 40 nyhetssajter utan extra kostnad

Sörmland

I dag måndag är det premiär för den stora mediesatsningen "Sveriges lokalnyheter". Bakom initiativet står Sörmlands Media, som är den koncern Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning ingår i, och tre andra mediekoncerner. Det här innebär att alla prenumeranter nu kan ta del av närmare 40 nyhetssajters material – utan extra kostnad.

Jultomten är tidigt ute i år för alla landets vänner av högkvalitativ lokaljournalistik.

Med start på måndagen kommer nämligen de fyra mediekoncernerna Sörmlands Media, Hall Media, Mittmedia och VK Medias kunder att kunna åtnjuta frukterna av det samarbete mellan företagen som utannonserades i juni.

Det vill säga: obegränsad tillgång till all lokaljournalistik som företagens omkring 40 nyhetssajter dagligen producerar.

Samarbetet, som går under namnet "Sveriges lokalnyheter", ger koncernernas kunder möjlighet att helt utan extra kostnad logga in på samtliga appar och nyhetssajter, vars täckningsområde spänner mellan Markaryd i Småland och Umeå i Västerbotten, och ta del av artiklar som annars är reserverade för den enskilda tidningens prenumeranter.

Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, säger att hon ser ljust på framtiden.

– Jag har länge hoppats av en satsning som den här ska bli av, och jag tror att det är precis vad både våra läsare och vi på Sörmlands Media behöver. Det här är dessutom bara början på samarbetet, så det ska bli spännande att se vad kommer att föra med sig i framtiden. Exempelvis för vi just nu samtal med ytterligare medieaktörer om kommande samarbeten, så jag tycker verkligen att finns fog för optimism, säger Eva Burman.

Utformningen av den journalistiska plattformen har pågått intensivt under sommar och höst. Nu när sista pusselbiten är lagd tror Anna Falk, Södermanlands Nyheters chefredaktör, att prenumeranterna kommer att få än rikare läsupplevelser än tidigare.

– Det produceras så mycket bra journalistik i Sverige och vi ser det här som en fantastisk möjlighet att låta våra läsare ta del av nyheter från landets alla hörn. Kanske vill man följa utvecklingen på en ort där man tidigare har bott eller där nära och kära bor i dag, kanske vill man läsa allt som lokaltidningen skriver om favoritlaget i SHL eller kanske vill man följa en intressant opinionsbildare och ledarskribent. Jag tror att det här på sikt kan stärka lokaljournalistikens ställning över huvud taget, säger Anna Falk.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillbom är av samma mening.

– Den här lösningen kommer att ge våra läsare ett helt annat utbud än tidigare, och det här är en chans för oss att ge något tillbaka till dem för allt engagemang och intresse de har investerat i vår journalistik genom åren. Och detta på samma gång som våra tidningar kommer att stärkas genom samarbetet med varandra, säger Marie Hillbom.

Genom samarbetet kommer mediekoncernerna kunna dela med sig av affärsmässiga och tekniska kunskaper till varandra, något som i förlängningen ger tidningarna möjlighet att utveckla såväl sin journalistik som sina hemsidor och apparnas användarvänlighet.

Teckna din surfprenumeration här - bara 99 kr/mån. Få full tillgång till ekuriren.se och strengnastidning.se, samt alla nyhetssajter på sverigeslokalnyheter.se

Så gör du för att få tillgång till nyhetssajterna

1. Besök sverigeslokalnyheter.se.

2. Välj någon av nyhetssajterna i listan.

3. Skapa ett konto - registrera samma e-post som du använder när du loggar in på din lokala nyhetssajt. Du behöver ha en aktiv prenumeration och ett befintligt konto på din lokala nyhetssajt.

4. Klart! Nu är du inloggad och har tillgång till alla artiklar på den valda nyhetssajten. Dessutom kan du logga in med samma inloggningsuppgifter och läsa alla nyhetssajter som tillhör det medieföretaget.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenStrengnäs Tidning
Relaterat