Nyköpingsbon, Mohammed Mouaid, var märkbart tagen när han tilldelades Sörmlandsmedaljen av landshövdingen Liselott Hagberg. Foto:

Hållbar utveckling i centrum på Sörmlandsdagen

Sörmland

Föreläsningar, diskussioner och prisutdelning stod på programmet när Sörmlandsdagen hittade till Tallåsaulan i Katrineholm. Det var för fjärde året i rad som dagen anordnades och årets fokus låg på hållbar utveckling.

Efter Eskilstuna, Nyköping och nu senast Stängnäs så hittade Sörmlandsdagen till Katrineholm. Tanken är att det ska vara en dag då sörmländska aktörer träffas för att diskutera länets framtid och dela ut priser till människor och organisationer som bidragit till innovation och utveckling.

– Vi ska prata om inspiration, innovation och entreprenörskap. Det hela slutar inte med den här dagen utan det börjar här, sade moderatorn Göran Felldin, vid öppnandet av dagen.

Dagen arrangeras av Länsstyrelsen i Södermanlands län, Mälardalens högskola och Regionförbundet Sörmland med samarbetspartners.

Landshövdingen, Liselott Hagberg, var en av dem som under inledningen av dagen pratade om Sörmlandsdagen som en mötesplats som ska inspirera och leda till att kontakter knyts. Hon berättade även att de nu arbetar mot att få dagen mer galalik.

– Vi måste vara innovativa för att ta saker framåt och idén med dagen är att synliggöra de som gör lite extra, sade hon från scenen.

Det satsas på att synliggöra de som gör något bra i länet. Hela åtta stycken priser dela de ut - allt från Sörmlandsmedaljen till Årets mentor nystart.

Förutom prisutdelningar så bjöds det på föreläsningar och diskussioner under dagen. Jacob Risberg, konsult, berättade om de senaste årens trender vad gäller hållbarhet hos företag. Under rubriken "Hållbar energi!" gav Peter Ekman, docent i företagsekonomi, olika exempel på hur företag arbetar med hållbarhet och knöt an till effekter som forskningen visat på.

För lunchen ansvarade Jonas Hammar som är husfru åt landshövdingen och det serverades bland annat klämma med Katrineholmsfalukorv och vegetarisk grönsaksgryta. All mat hade sörmländska förtecken.

Dagens kanske tyngsta pris - Sörmlandsmedaljen - som tilldelas personer eller föreningar som utfört betydelsefull insatser i länet gick till Mohammed Mouaid från Nyköping. Mohammed Mouaid som tilldelades priset för "sina betydelsefulla insatser och ett brinnande engagemang för unga i Södermanland" är en egenföretagare och social entreprenör som "genom sin teaterverksamhet och sina föreläsningar runt om i Sörmland har hjälpt unga och spridit inspiration på skolor, företag och arbetsförmedlingar". Mouaid var märkbart tagen och fåordig när han kom upp på scenen för att motta medalj och diplom från landshövdingen, Liselott Hagberg.

– Tack för allt stöd, all kärlek, sade han.

Som Eskilstuna-Kuriren tidigare berättat fick Flen Världsorkester ta emot utmärkelsen "Årets sörmlänning".

Pristagare

Sörmlandsmedaljen: Mohammed Mouaid

Årets företagare: Jonas Karlsson, PQ Projektledning

Årets lantbruksföretag: Nicolai Tåå gård, Nyköping

Årets Sörmlänning: Flen världsorkester

Årets mentor nystart: Bo Selerud

SKAPA-priset: Borislav Vujadinovic

SKAPA-unga innovatörer: Adam Frieberg

Årets Nybyggare: Fadi Matloub

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSafirenEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat

Mest delat denna vecka