• Alva Olsson, Julia Astbring, Peter Andersson, Nellie Andersson och Selma Andersson. Foto:
  • Selma Andersson visar upp den tillpiffade sensor hon har på armen. Den mäter blodsockernivån och gör att man inte behöver sticka sig i fingret. Foto:
1/

Här får barn med diabetes chans att både leka och hjälpa varandra

Sörmland

Barndiabeteslägret på Hjälmargården som hölls under helgen är en möjlighet för barn med sjukdomen att träffa andra med samma erfarenhet. Men även för deras föräldrar att kunna varva ned och koppla av.

För Peter Andersson från Eskilstuna kom det som en chock när han fick höra att dottern Selma hade diabetes. Efter en tid när hon druckit mycket vatten och gått på toaletten ringde familjen 11717 och fick rådet att åka in till sjukhuset.

– När Selma varit inne på sjukhuset med mamma Pernilla kom hon uthoppandes och ropade "pappa, pappa, jag har diabetes". Samtidigt stannade livet upp och det kändes som en stor sorg. Det blev lite tragikomiskt, säger han.

Det är sex månader sedan familjen fick beskedet och Peter Andersson tycker att sjukhuset gav både bra stöttning och information samt att de har ett diabetesteam de kan förlita sig på.

– Annars är det mycket egenforskning och att göra det bästa av situationen hela tiden.

Det är första gången han och barnen besöker dagarna som arrangeras på Hjälmargården. Möjligheten att få träffa andra familjer som i samma situation är något han uppskattar stort.

– Det är väldigt avdramatiserat här. Vi sitter i samma båt och har samma förutsättningar. Jag och min sambo fick möjligheten att få massage här och hamnade på samma tid. Då kunde Selma och de andra tjejerna gå iväg och lira minigolf. Då var det en annan förälder som kunde ha koll. Det kändes så himla tryggt att bara lämna över. Det är första gången jag känt den känslan, att inte vara rädd.

För barnen som kommer är det en möjlighet att få känna att de inte sticker ut men även att få träffa nya kompisar. Alva Olsson och Julia Astbring från Nyköping träffade varandra för två år sedan på barndiabetsdagen. Nu passade de på att leka med Selma och hennes syster.

– Det är roligt med så många andra som också har diabetes. För de förstår hur jag mår om jag till exempel spelar fotboll. Här kan jag springa omkring helt fritt eftersom alla har koll på varandra, säger Julia Astbring., säger Julia Astbring.

Utöver att det är ett tillfälle att få träffa nya bekantskaper kan barnen även hjälpa varandra med sjukdomen.

– Om man är ny och ligger på 3,2 (i blodsockervärde, normal nivå är 4,2- ca 6,0, reds. anm.) kan man fråga andra om hur många Dextrosol man måste ta, säger Alva Olsson.

Linda Blom från Sörmlands läns diabetesförening ser hur mycket dagen betyder för både barnen och föräldrar.

– För några dagar är barnen med diabetes i majoritet. Nu får syskonen och föräldrarna träffa nya vänner och lära känna andra.

Barndiabetes

Diabetes typ 1 innebär att kroppen slutar att tillverka insulin.

Barn som får den typen av diabetes insjuknar vanligtvis i nio- till tioårsåldern.

Sjukdomen utvecklas vanligtvis under någon vecka till några månader.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerBarnFamiljSjukdomar