Hatsajten Fria Tider fick trollfabriken "Granskning Sveriges" sajt i gåva av näthatare

Den svenska trollfabriken

Näthataren Jim Olsson registrerade domännamnet granskningsverige.se.

Namnet förde han sedan över till hatsajten Fria Tider. Det kan nu Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning i samarbete med Expressen avslöja.

– Jag tyckte det var en bra investering, säger Jim Olsson om varför han registrerade granskningsverige.se.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade för några veckor sedan hur trollfabriken Granskning Sverige systematiskt sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig "intervjuer" med politiker, opinionsbildare och journalister.

En av de tongivande rösterna bakom Granskning Sverige kallar sig "Erik Johansson" men efter att han skickat en fil till den liberala debattören Malin Lernfelt, tidigare medarbetare på Göteborgs-Posten, röjde han sin egen identitet av misstag: Fabian Fjälling, 48, från Torslanda utanför Göteborg.

– Ja, det är jag, sade Fjälling när han bekräftade för Expressen att han är "Erik Johansson".

Granskning Sverige-mannen Fabian Fjälling har försvarat Adolf Hitler, kallat Förintelsen för en "lögn" i publiceringar på Granskning Sveriges sajt och medverkat på den nazistiska sajten Nordfront.

Ett av de fall som den främlingsfientliga trollfabriken Granskning Sverige uppmärksammat är näthataren Jim Olsson - som Expressen i december 2013 avslöjade som en av de flitigaste kommentarsskribenterna på hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Docenten Jim Olsson har på hatsajter kallats för "privatperson", men Expressens granskning visade att han i själva verket massdistribuerat främlingsfientlighet från ett anonymt konto.

Hatsajten Fria Tider hjälpte till att samla in pengar så att Jim Olsson kunde stämma Expressen. I stämningsansökan påstods det att Expressen och den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson publicerat 60 fall av förtal. Men när Stockholms tingsrätt i förra månaden prövade anklagelserna, friade tryckfrihetsjuryn Expressen på alla 60 punkter. Olsson dömdes till att betala Expressens rättegångskostnader.

Eskilstuna-Kuriren kan nu, i samarbete med Expressen, avslöja fler kopplingar mellan Jim Olsson och hatssajtssfären, där det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige ingår.

Så är kopplingarna mellan Jim Olsson, Fria tider och Fabian Fjälling. Foto:

Granskning Sverige publicerar sig på Youtube men det finns också en vanlig sajt kopplad till nätverket. På granskningsverige.se samlar de "intervjuerna", tigger om pengar till verksamheten, säljer T-shirtar och efterlyser nya uppringare. Domännamnet granskningsverige.se registrerades 26 mars 2014 av Jim Olssons företag Arealia - enligt uppgifter från Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Enligt utdraget från IIS stod just Jim Olsson som kontaktperson för domänen.

I december 2015, två månader efter att Jim Olsson stämt Expressen, överförde Olsson ägarskapet av domänen till Fria Tiders ägarbolag, FT News Group OU, registrerat i Tallinn i Estland. Ny kontaktperson blev Widar Nord som också står bakom Fria Tider - hatsajten som samlade in pengar till Jim Olssons rättsprocess.

Jim Olsson medger att han registrerade domänen granskningsverige.se:

– Jag tyckte det var en bra investering, ett bra namn, säger Olsson till Eskilstuna-Kuriren.

Om att han överlät domänen till Fria Tider och Widar Nord säger han:

– När Fria Tider samlade in en massa pengar från privatpersoner i hela landet, då tyckte jag då att han hade ju administrerat det där så han kunde få det där namnet.

Var Widar Nord intresserad av att få domännamnet?

– Ja, jag hade ju inget annat att ge honom. Det var ju en sak som jag har ingen användning för det, han kan väl få det. Kan han tjäna några pengar på det så får han väl göra det då, säger Olsson.

Under tiden som Jim Olsson ägde domänen så fanns ingen verksamhet på sajten utan den kom i gång först i januari 2016, alltså en månad efter att han lämnat över den till Fria Tider. Olsson säger själv att han inte deltagit i Granskning Sveriges uppringarverksamhet:

– Jag har inte bidragit med någonting. Jag har inte ringt någon eller någonting, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

  • Fabian Fjälling har i publiceringar på Granskning Sverige förnekat förintelsen och försvarat Adolf Hitler. Foto:
  • Näthataren Jim Olsson registrerade domänen Granskning Sverige. Foto:
  • Expressen avslöjade 2013 att Jim Olsson var en av de mest aktiva näthatarna i kommentarsfält på hatsajter som Exponerat och Fria tider. Foto:
1/

Efter att Jim Olsson i går kontaktades för frågor om domänen så har Granskning Sverige lagt ut en egen intervju med honom. Där säger Granskning Sverige-grundaren, som kallar sig "Johan Andersson", att det var Jim Olsson som väckte idén om att ha en sajt för Granskning Sverige:

– Jag hade inte en tanke på att vi ens skulle ha en hemsida från början. Jag vet att det var du som liksom, när du kom på den idén, du väckte den idén hos mig, säger "Johan Andersson" till Jim Olsson under intervjun som ligger på Granskning Sveriges You-tubekanal.

Widar Nord på Fria Tider säger att de tog över domänen eftersom de befarade att kopplingen mellan den och Jim Olsson skulle ha använts mot Olsson i förtalsmålet mot Expressen.

– Vi hoppades på att domstolen skulle meddela en korrekt fällande dom. Det försvårar ju om Jim Olsson står på den här domänen och Expressen börjar vifta med det under rättegången.

Han (Jim Olsson) kunde väl helt enkelt ha skrotat domänen - så varför tog ni över den?

– Ja, i din fråga ligger en antydan att vi skulle ha något intresse av att äga den och det kan jag dementera. Vi har inga ekonomiska eller andra intressen utan det var en ren fråga om att jag ville att Thomas Mattsson skulle dömas för förtal för det ansåg jag att han gjort sig skyldig till och det där riskerade att försvåra för juryn att förstå hur det där målet såg ut och meddela en friande dom. Den risken ökade då och den risken ville jag minska och då tog jag över domänen. Jag har haft för avsikt att göra mig av med den och det var en tillfällig lösning.

  • Instruktioner till de som ska spela in samtal för Granskning Sveriges räkning.
  • För några veckor sedan avslöjade Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning hur trollfabriken Granskning Sverige arbetar.
1/

En tillfällig lösning? Så är väl förhållandet än i dag?

– Så är förhållandet i dag, men den i sammanhanget lyckliga åtgärden att ni hängt ut en av personerna som står bakom Granskning Sverige, han kommer att ta över den här domänen, säger Nord.

Vilken roll eller funktion har Fria Tider för Granskning Sverige?

– Vi har ingen roll överhuvudtaget. Det enda som vi haft med dem att göra är att vi har stått som ägare av den här domänen och att vi har köpt bilder av dem som de hade och vi har transkriberat någon av deras bättre intervjuer. Men jag vet lika lite om dem som någon annan. Jag vet inte vilka de är förutom honom som ni grävt fram namnet på, säger Widar Nord.

Fabian Fjälling, som alltså enligt Widar Nord ska ta över domänen granskningsverige.se, skriver i ett sms till Expressen:

"Vill Mattsson ha uppgifter om får han kontakta mig personligen. Jag delar gärna med mig i ett jämlikt samtal med honom. Dig är jag ointresserad av."

Se avslöjandet av trollfabriken Granskning Sverige här:

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GranskningNäthatPolitikRasismTrollfabriken
Relaterat