• Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Ica Trossen utsatt för nazistisk hatattack: "Tar onödig energi"

Sörmland

Nyligen dök nazister upp utanför Trossen i Trosa varpå handlaren Jenni Steiner replikerade med att hissa regnbågsflaggor utanför butiken. Nu har uppochnervända rosa trianglar – som nazisterna tvingade homosexuella att bära i koncentrationsläger under förintelsen – klistrats upp vid butiken.

Det var bara en månad sedan som nazister från Nordiska motståndsrörelsen dök upp utanför Trossen i Trosa, där Jenni Steiner och hennes fru jobbar. Den gången hissade Jenni Steiner regnbågsflaggor utanför butiken. Sedan dess ska inga ytterliga incidenter ha inträffat.

Men under torsdagen var det dags igen. När hon kom till jobbet på morgonen satt flera uppochnervända rosa trianglar uppsatta, något som QX var först att rapportera om. De rosa trianglarna var av den typ som nazister tvingade homosexuella bära på kläderna i koncentrationsläger under förintelsen.

– Jag börjar alltid tidigt och möttes av dessa bilder som var uppklistrade runt om butiken på dörrar och på fasaden. För mig symboliserar triangeln en tid i historien vi givetvis aldrig får glömma. Att den används än i dag för att hota och trakassera människor är bara en stor skam, säger Jenni Steiner till tidningen QX. Dessa personer är ute på ett eget korståg och saknar verklighetsuppfattning.

Jenni Steiner. Foto:

Till SN berättar hon att det var fem trianglar uppsatta runt om byggnaden, men hon tog ner dem innan personalen kom.

– Jag kan historien bakom trianglarna, men jag tror inte alla kan den. Nu slapp de anställda se dem när de kom till jobbet i alla fall.

Övervakningskameror kan ha fångat vada som har hänt. Händelsen är även polisanmäld.

– Jag är Ica-handlare och vill driva vår butik i lugn och ro, ta hand om mina kunder och medarbetare. Det här tar bara onödig energi, säger Jenni.

På sociala medier lades det under fredagseftermiddagen även upp bilder på hur någon/några sprejat blåfärgade hakkkors och skrivit "fuck pride" på elskåp.

Rosa triangeln

En nedåtpekande rosa triangel bars av homosexuella män i nazistiska koncentrationsläger under Förintelsen. I koncentrationslägren i Nazityskland var alla fångar indelade i kategorier som: politiska, yrkesförbrytare, återvända emigranter, religiösa, asociala, romer, judar samt homosexuella män. Fångarna i dessa kategorier särskiljdes genom att de fick bära ett märke, en enfärgad triangel, med en specifik färg för varje fångkategori. Märket de homosexuella männen bar var en rosa triangel. Sedan 1970-talet är den ofta uppåtpekande rosa triangeln en av HBTQ-rörelsens symboler. RFSL hade den rosa triangeln som logotyp och symbol fram till 1998. Då bytte man till regnbågsflaggan.

Källa: Wikipedia

Läs mer om dessa ämnen

TrosaKrimNazismPride