• Iris Rados röst påminner om Christina Aguilera, en stark röst med mycket tryck i. Foto:
  • Pojkvännen Hamdo bor i Bosnien. Han betyder mycket för Iris. Foto:
1/

Idol-Iris: "Allt fokus hamnade på mitt instagramkonto"

Nöje

Tänk att bli upptäckt! Kanske synas i Idol och få guldbiljett? 19-åriga Iris Rados vet hur det känns att ha strålkastarljuset på sig. Hon har köat i tolv timmar för att sjunga för Idol-juryn.

I TV4:s sändning blev det mer fokus på hennes instagramkonto än på framträdandet. Det är hon besviken på. Men kärleken till musiken finns kvar.

Just nu jobbar Iris med en musikvideo i Bosnien, där hon har sitt ursprung. Videon är tänkt att sändas på tv med en specialskriven låt av den kände musikern Nihad Voloder. Det kan man se som en revansch i sammanhanget. Uppenbarligen vill branschfolk satsa på 19-åringen som är uppväxt i Strängnäs men har sitt hjärta i Sarajevo.

– Jag vill ha musiken som jobb. Jag vill stå på scen, sjunga och turnera, säger Iris när vi ses på Café Rogge en solig höstdag.

I sitt kära Strängnäs, vid vattnet. Foto:

Iris deltog i avsnittet av Idol som sändes 4 september från uttagningen i Göteborg. Inspelningen gjordes i mars, därför känns det konstigt att få reaktioner på det först nu, tycker hon.

Iris tog i våras studenten från S:t Eskilgymnasiets estetiska program i Eskilstuna. Hon har alltid sjungit och när det var dags för audition i Göteborg åkte hon och pappa Anto från Strängnäs redan klockan ett på natten mot västkusten. Första tv-intervjun med henne gjordes klockan 8.

Det var sjukt stressigt, jag hann knappt äta.

Filmteamet följde henne sedan hela dagen (fram till halv fem då hon mötte juryn) och på så vis signalerade de att hon var intressant.

– Jag berättade om mitt liv, min skola, intressen och ställde upp på olika filmsekvenser som skulle klippas in i programmet. Det var sjukt stressigt, jag hann knappt äta.

Två strängnäsbor! Iris i väntrummet i Göteborg tillsammans programledaren Pär Lernström som tidigare bott i Strängnäs. Foto:

Iris valde att sjunga "Born this way" av Lady Gaga. Jurymedlemmarnas åsikter var skiftande. Kishti tyckte att Iris gjorde allting rätt. "Du ser ut som en stjärna, skrider in med en självklar hållning. Du är en otroligt cool typ och gör en massa rätt. "

Men beslutet föll på att Anders Bagge ansåg att Iris bytte tonart flera gånger.

De är ofta ute efter en viss typ och passar man inte in åker man ut.

Själv håller hon inte med om att det var fler gånger än två. Men alltihop är nu historia och hon är säker på att mycket redan är bestämt när de sökande väl träffar juryn.

– De är ofta ute efter en viss typ och passar man inte in åker man ut.

Iris är också förvånad över hur mycket som klipptes bort av det som juryn sa.

– Av 5-10 minuters snack blev det bara några få kommentarer kvar.

Iris gillar att shoppa, som här i Sarajevo. Foto:

Reaktionerna på hennes medverkan har varit både positiva och negativa. På insta (där Iris har 22 400 följare) och facebook har hon fått många uppmuntrande kommentarer. Sämre har det varit på youtube där TV4 valde rubriken "Här sågas Iris av Idol-juryn".

Många tittare tycker att rubriken är missvisande och för hård: "Hon fick rådet att öva mer och komma tillbaks! Hon är bättre än många som gått vidare" är en av kommentarerna. "Power i rösten!" "Hon kommer absolut att lyckas." skriver en annan.

Idag läser Iris psykologi i Sarajevo.

– Om inte musiken går bra blir jag psykolog. Jag älskar att lösa problem och att hjälpa människor.

Iris satsar även fortsatt på musiken, trots motgången i Idol. Foto:

Iris Rados

Ålder: 19 år

Känd från: Idol hösten 2017

Bor: Uppväxt i Strängnäs men flyttade nyligen till Bosnien.

Gör: Läser till psykolog i Sarajevo. Gick ut från S:t Eskilgymnasiet i Eskilstuna i våras.

Familj: Mamma Alma, pappa Anto, brorsan Dennis, 21 och pojkvännen Hamdo.

Intressen: Sjunga och dansa och musik i allmänhet. 21 oktober kommer en känd bosnier till Stora teatern i Göteborg, Hari Varesanovic. Iris kommer att sjunga tillsammans med honom på scen.

Instagram: irisrados (22 400 följare) "Jag har hållit på med insta sedan sjuan. Min pojkväns kusin har typ 30 000 följare så många av mina kommer från henne."

Läs mer om dessa ämnen

Idol Sarajevo instagram ista facebook

Mest delat denna vecka