Nättroll är enligt syskonen Spångberg ett stort problem, men kärleken vinner ändå. Hemstaden Eskilstuna gav Philip ett enormt stöd under hans tid i Idol. Systern Zandra Spångberg är även hon överrumplad av all kärlek hon dagligen får ta emot. Foto:

Idol-Philip: "Hat på internet är hemskt"

Eskilstuna

När syskonen Philip Spångberg och Zandra Spångberg klev in i offentligheten förde det med sig mycket kärlek från tv-publiken.

Men även en hel del hat.

– Det är klart att man blir ledsen, säger Biggest loser-Zandra.

Över en natt för tre år sedan blev den då 21-årige Philip Spångberg känd. Med sin rispiga röst tog han både Idol-juryn och Sverige med storm.

Knappt tre år senare var hans storasyster Zandra, 28, med om något liknande. Hon var en av deltagarna i årets första säsong av Biggest loser och vann även hemmafinalen, vilket innebar att hon lyckats tappa mest i vikt efter att åkt ur tävlingen.

Att gå från att vara okänd till rikskändis i en fingerknäppning kan lätt röra om livet rejält. Men för dessa två har det mestadels varit positivt. Även om de inte ser sig som kändisar.

Jag känner mig inte alls som en offentlig person.

– Jag känner mig inte alls som en offentlig person, på grund av mitt hår var jag van att folk kollade på mig redan innan, säger Zandra.

– Under Idol var det som att vara i en bubbla, men det har avtagit allt mer, säger Philip.

Men det är en sak att kunna hantera kändisskapet under tiden då programmet sändes. När sedan vardagen tog vid lämnades deltagarna helt och hållet, skyddsnätet försvann. För Philip var detta en tuff tid då han bara några veckor efter att åkt ur Idol flyttade till Stockholm i hopp om att få fart på musikkarriären.

– Jag flyttade till en stad där jag inte kände någon och jag hade ingen direkt musikerfarenhet, jag trodde att allt skulle lösa sig. Jag blev deprimerad och gick upp mycket i vikt. Jag har mig själv att skylla, säger Philip.

Philip Spångberg blev 2014 övertalad av sina kompisar att söka in till Idol. Där tog han sig ändå till fredagsfinalerna. Foto:

Nu, tre år senare, har han grävt sig upp ur graven och kommer släppa sin första EP under 2018.

För Zandra var övergången till vardagen inte lika dramatisk. Eftersom hon fick lämna slottet i början av programmet och sedan blev förflyttad till vad som kallades "revanschen", där hon och ytterligare två deltagare fick sköta allt själva, hade hon bättre grund att stå på väl hemma igen.

Hon är numera totalt träningsfrälst och spenderar otroliga timmar på gymmet varje vecka. Hon har inte alls upplevt samma tomhet som hennes bror.

– Vi (jag och Philip) gick inte igenom samma grej. Biggest loser spelades in typ ett halvår innan det sändes och jag visste också vad jag skulle behöva ta eftersom Philip gått igenom ungefär samma sak, säger Zandra.

Zandra Spångberg vann hemmafinalen av Biggest loser efter att på egen hand gått ned 26.7 kilo. Foto:

Syskonparet skrattar mycket tillsammans under vårt möte och verkar verkligen ha kvar fötterna på jorden. De båda berättar att alla elaka kommentarer de fick både under programmen och på nätet rinner av, att de aktivt valt att inte ta åt sig.

Och det är just nättrollen som både varit värst och flest.

– Jag visste redan innan Idol att det pågår överallt. Hat på internet är hemskt och det blir bara värre och värre, säger Philip.

– Det värsta någon skrivit till mig är att människor som jag borde grävas ner under marken, säger Zandra.

På frågan vad det är för människor som hatar på internet kommer ett entydigt svar: "Småtjejer". Även om det förekommer kommentarer från alla åldersgrupper.

– Var föräldrarna är kan man ju fråga sig, säger Zandra.

Men trots allt hat är kärleken ändå övervägande, och det rejält.

– Jag är så tacksam, jag trodde aldrig jag skulle få så mycket kärlek. Människor ser mig som en inspirationskälla vilket kan vara svårt att ta in då jag inte själv ser mig som det, säger Zandra.

– Under Idoltiden fick jag mycket kärlek och speciellt från Eskilstuna, jag hade ett otroligt stöd, säger Philip.

Biggest loser-Zandra och Idol-Philip är som vilka syskon som helst, de skrattar och tjafsar med och om varandra. Foto:

Läs mer om dessa ämnen

Näthat

Mest delat denna vecka