Flera fall av hot, våldsamheter och kränkningar har anmälts under det senaste året på ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. Foto:

IVO: "Lövstachef saknar tillräcklig kompetens"

Sörmland
annons

I juni tillträdde en ny institutionschef på ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad efter en rad anmälningar om missförhållanden. Nu slår Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fast att den nya chefen saknar utbildning och erfarenhet för att leda hemmet.

Den nytillträdda institutionschefen på ungdomshemmet Lövsta saknar kompetens för att kunna leda och utveckla verksamheten, anser Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Tillsynsmyndigheten bedömer att chefen som tillträdde i juni till stor del saknar relevant högskoleutbildning samt tidigare yrkeserfarenhet inom målgruppen. Likt en av de biträdande institutionscheferna samt majoriteten av avdelningsföreståndarna saknar hon högskoleutbildning inom socialt arbete, socialpedagogik och beteendevetenskap, vilket IVO anser är anmärkningsvärt.

Den nya institutionschefen är utbildad sjuksköterska, har arbetat inom olika delar inom sjukvården samt har flera års erfarenhet som chef inom branschen.

Tidningen har tidigare rapporterat om flera missförhållanden på ungdomshemmet som Statens institutionsstyrelse (SiS) driver. Myndigheten har tidigare stängt flera avdelningar efter kritik från IVO, men vill inte kommentera tillsynsmyndighetens nya beslut:

— Vi har precis fått IVO:s beslut och just nu kan jag inte ge några kommentarer, säger pressekreteraren Stefan Hell Fröding på SiS under onsdagseftermiddagen.

SiS ska redovisa åtgärder för IVO senast 4 oktober.

Läs mer om dessa ämnen

IVOTrosa kommunLövsta
annons

Mest delat denna vecka