• — Jag tänkte att om jag säljer hojen så ska Johan ha större delen av summan. Jag skänker merparten, 12 500 kronor, till insamlingen, säger Johan Debrianté. Foto:
  • Foto:
1/

Johan säljer sin motorcykel för att hjälpa Puffen

Sörmland

Johan Debrianté, 43, säljer sin motorcykel för att hjälpa svårt skadade Johan "Puffen" Nordling att betala sjukhusräkningen i USA.

— Vi har tävlat ihop sedan 2004. Puffen ska hem, så är det bara. Tillsammans är vi starka, säger han.

Hundratals motocrossförare vallfärdade på lördagen till Gröndal utanför Eskilstuna för att delta i välgörenhetstävlingen för skadade Johan Nordling, 39, som vårdas på sjukhus i USA efter en svår olycka.

Bland dem fanns tävlingskamraten Johan Debrianté från Stjärnhov som sålde sin egen crossmotorcykel för att få in pengar till sjukhusräkningarna i USA.

— Jag tänkte att om jag säljer hojen så ska Johan ha större delen av summan. Jag skänker merparten, 12 500 kronor, till insamlingen, säger Johan Debrianté.

Det var den 11 oktober som Johan Nordling skadades allvarligt i en olycka i Kalifornien. Han bröt både lårben och bäckenben i kraschen och fick svåra skallskador. Under operationen hamnade han i koma som en följd av den kraftiga hjärnskakning han ådragit sig.

Vårdkostnaderna i USA är mycket höga. Men behandlingen börjar så smått ge resultat.

Både talförmåga och minnet börjar återvända, berättade Johan Nordlings sambo Hannah Gillisson på Facebook i veckan som gick:

— I dag var en av de bästa dagarna i mitt liv, skrev hon i Facebook-gruppen #kämpapuffen på torsdagsmorgonen svensk tid.

Då hade Johan Nordling börjat få tillbaka minnen från den gångna sommaren och klarat att tala med en läkare på egen hand.

Men än är det långt kvar till ett tillfrisknande. Johan Nordlings reseförsäkring visade sig sakna täckning för intensivvård utomlands och sjukhusräkningarna kan i värsta fall hamna på 50 000 kronor om dagen.

Därför har familjen vädjat om hjälp i Sociala medier.

Detta har hänt

11 oktober Strängnäsbon Johan Nordling skadas allvarligt i en motocrossolycka i Kalifornien. Han förs till sjukhus och opereras för skadorna. Komplikationer uppstår under operationen och Johan Nordling hamnar i koma. Läget beskrivs som kritiskt.

13 oktober En vän till Johan Nordling skriver om olyckan i sociala medier och uppmanar människor att skänka pengar, då kostnaden för vård och transport till Sverige hamnar på familjen. På bara något dygn hade 340 000 kronor samlats in.

19 oktober Flygbolaget SAS gör ett undantag från sina egna ombokningsregler för att hjälpa familjen med en framtida hemresa.

1 november Trots att nästan 900 000 kronor samlats in fortsätter sjukhuskostnaderna att skena.

10 november Insamlingen har dragit in över en miljon. Johan Nordling flyttas från intensiven men vårdas fortfarande på sjukhus.

18 november Välgörenhetstävling för Johan Nordling i Gröndal i Eskilstuna med förhoppningen att samla in minst 100 000 kronor.

På lördagen kördes ett insamlingslopp på motocrossbanan Gröndal utanför Eskilstuna, arrangerat av SMK Södermanland. Alla intäkter från försäljning och deltagaravgifter går till Johan Nordlings vård.

— Jag tror att vi kommer att kunna dra in lite mer än 100 000 kronor. Det är värmande att se att så många kommit. Det visar att det finns en medmänsklighet, säger vännen Peter Bysell som varit med och arrangerat lördagens tävling.

Tävlingsledaren Daniel Doverlöv beräknar att det kommit mer än 200 personer för att heja fram de 60 åkarna som deltog i tävlingen.

— Det är en bra uppslutning, säger han.

  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsMotocrossSportWEBB_TV
Relaterat