Lovisa Freberg pluggar i Mexiko. Hon hade precis gått och lagt sig när jordbävningen drabbade henne. Foto:

Lovisa fick hålla sig i väggen under jordskalvet

Sörmland/Mexiko
annons

Katrineholmaren Lovisa Freberg hade precis gått och lagt sig. Plötsligt började sängen att skaka.

Sent på torsdagen, lokal tid, drabbades inträffade en kraftig jordbävning utanför Mexikos södra kust.

Lovisa Freberg pluggar i Mexiko under en termin. Hon bor tillsammans med fem andra svenskar, en holländare och två mexikaner i ett trevåningshus i Mexico city.

— Vi hade alla gått och lagt oss men inte hunnit somna när jag kände att sängen skakade. Det har den gjort förut, på grund av små jordbävningar antar jag, men inte såhär kraftigt, berättar Lovisa Freberg.

Därefter började kvarterets hundar att skälla mycket och högt. Samtidigt började jordbävningslarmet att tjuta över staden.

— Jag tände lampan och satte mig upp i sängen. Jag såg hur persiennerna rörde sig massor, fram och tillbaka. Sedan sprang jag ut i hallen där jag möter de andra.

— Jag förstod inte direkt att det var en jordbävning utan det förstod jag först när jag mötte de andras blickar ute i hallen.

Lovisa Freberg berättar att hon försökte hålla sig mot väggen och intala sig att det bara var hennes huvud som spökade. Mexikanerna skrek på dem att de skulle springa ut. Så det gjorde de.

— Vissa hann inte ta på sig skor och en del hade bara täcket runt sig.

Lovisa Freberg och de andra i huset blev stående ute på gatan jättelänge.

— Vi försökte följa nyhetsflödet via svenska nyhetssidor, amerikanska och även mexikanska.

När hundarna slutade skälla och mexikanerna började gå tillbaka in i sina hus gjorde Lovisa Freberg och hennes sällskap detsamma.

— Just nu är alla ganska chockade och ingen vill riktigt slappna av och sova ifall det kommer efterskalv. Så vi håller varandra sällskap och uppdaterar vänner och familj hemma i Sverige, säger hon.

Lovisa Freberg kommer att stanna kvar i huset i Mexico city.

— Så länge vi inte hör något annat, säger hon.

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSörmlandvärlden
annons

Mest delat denna vecka