Petri Olivius som är chef på landstingets forsknings- och utvecklingscentrum, FOU. Foto:

Landstinget Sörmlands satsning på vårdforskning firar tio år

Sörmland
annons

En pressad sjukvård behöver forskning. Det anser Petri Olivius som är chef på landstingets forsknings- och utvecklingscentrum, FOU. I år fyller verksamheten tio år och det ska firas ordentligt.

FOU-centrum startades med syftet att stärka den vetenskapliga kompetensen inom Landstinget Sörmland.

Enligt FOU-chefen handlar det om att göra det möjligt för personalen att bedriva forskning nära sitt kliniska arbete. Från sina positioner i verksamheten ser de vad som behöver utvecklas och forskningen kan således leda till förbättringar inom vården.

– Det har hänt väldigt mycket under de här åren. Vi har byggt upp en hel forskningsorganisation och i dag bedrivs klinisk forskning inom flera områden där den också levererar resultat. Men vi har en lång väg kvar, säger Petri Olivius.

Svårigheterna, enligt honom, ligger i att låta forskningen få ta resurser från sjukvården, som redan är i en ansträngd situation.

– Från landstingsledningen är man är överens om att det här är vägen vi ska gå. Inom verksamheten har vi också kommit långt, det är ju här forskarna finns. Utmaningen ligger på verksamhetschefsnivå. De behöver se att om en av deras medarbetare forskar så är det bra för verksamheten även om de har ont om folk.

– Jag förstår att det inte är lätt eftersom situationen är som den är. Men personal som får utveckla sina idéer trivs, då stannar de kvar och personalomsättningen blir lägre, säger Olivius och tillägger att möjligheten till forskning är en viktig del för att stärka Landstinget Sörmlands konkurrenskraft och rekryteringsmöjligheter.

I dagsläget är det omkring 100 medarbetare som får medel av FOU för att bedriva olika typer av forskningsprojekt. Det ska firas ordentligt 11–15 september genom att synliggöra forskningen för medborgarna. Firandet avslutas den 15:e med en dag på Fristadstorget i Eskilstuna där sörmlänningarna kan komma och ställa frågor och få en inblick i verksamheten.

– Det är i grunden medborgarna som gör det här möjligt eftersom vår verksamhet finansieras av skattemedel. Därför vill vi ge något tillbaka, säger Petri Olivius.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandForskningSjukvård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka