• "Ska vi ha stigande resultat i skolan måste vi bekämpa ojämlikheten", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till tidningen. Foto:
  • Jämlikhetspengarna ska gå till skolor där många elever inte klarar behörigheten till nationella program. Foto:
1/

Mångmiljontillskott till skolorna som har det tuffast

Sörmland
annons

Fördelningen av jämlikhetspengar till grundskolan är klar. En halv miljard fördelas över landet redan till höstterminen, och ska gå till de skolor där eleverna har svårast att klara behörigheten till gymnasiet.

— Ska vi ha stigande resultat i skolan måste vi bekämpa ojämlikheten. Det är inte vilken familj du växer upp i som ska vara avgörande, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en kommentar till tidningen.

För Eskilstunas del handlar det om knappt 7,5 miljoner kronor i extra statsbidrag under hösten. Flens kommun hör till de kommuner i landet som får mest pengar i förhållande till antal invånare, med drygt 1,7 miljoner.

Strängnäs kommun får knappt 1,6 miljoner, pengar som kommer väl till pass, enligt kommunens grundskolechef Katarina Holmsten.

— Jag välkomnar naturligtvis dessa pengar som kommer att göra stor nytta i vår organisation. Vi bedriver redan i dag ett aktivt utvecklingsarbete för att skapa skolor med en god pedagogisk miljö för våra elever, och en ökad resurstilldelning underlättar för oss i vår ambition att styra resurser dit behoven är som störst, säger hon.

Vad just de här pengarna ska användas till är inte klart än.

— Det kommer vi att diskutera och fastställa framöver när regelverket har förtydligats från regeringens sida.

Utöver pengar till den kommunala grundskolan får ett antal privata utbildningsföretag också del av kakan. Exempelvis går knappt 400 000 till British Schools, med verksamhet i Eskilstuna.

Eskilstunas grundskolechef Hans Ringström uppskattar extratillskottet.

— Det är väldigt välkomna pengar som kommer att gagna skolor som Årby, Skiftingehus och Stålfors, säger han.

Även Jari Puustinen (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Eskilstuna, är positiv - men är också kritisk:

— De statsbidrag som regeringen skickar ut till kommunerna är alldeles för kortsiktiga. Skolan måste bygga på långsiktighet. För oss är det ett bekymmer om vi drar i gång ett arbete och sedan kommer det inte mer pengar.

— Sådana satsningar blir som rubriker i media bara, och det gäller oavsett vilken regering vi har. En icke öronmärkt klumpsumma som gäller i tio eller tjugo år skulle vara bättre.

Gustav Fridolin (MP) förstår kritiken och håller med om den. Kontinuitet är önskvärt, och det är redan klart att höstens statsbidrag kommer följas av ännu mer jämlikhetspengar 2018.

— Vi kommer växla upp till 1,5 miljard redan nästa år, säger han.

Han vill även se att jämlikhetssatsningen trappas upp ytterligare efter 2018.

— Jag vill verkligen bryta det här, och det är det som Skolkommissionen också föreslår. Att man under de närmaste åren arbetar upp statsbidraget mot sex miljarder och att de pengarna sedan ligger permanent.

En förutsättning för detta är enligt Fridolin att skolorna slutar skära ned. Pengarna behöver användas till det som de är avsedda för.

Jämlikhetspengarna

Så här fördelar sig höstens jämlikhetspengar över de nio sörmländska kommunerna:

Eskilstuna: 7 440 878 kronor.

Nyköping: 3 289 493 kronor.

Katrineholm: 2 781 230 kronor.

Flen: 1 754 911 kronor.

Strängnäs: 1 586 838 kronor.

Vingåker: 932 894 kronor.

Oxelösund: 805 429 kronor.

Trosa: 749 724 kronor.

Gnesta: 579 953 kronor.

Totalt: 19 921 350 kronor.

Den totala satsningen i landet ligger 2017 på en halv miljard.

Fotnot: Utöver pengarna till kommunerna får även flera privata utbildningsföretag del av kakan.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gustav Fridolin (MP) SörmlandPolitikskola och utbildning
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka