Två av vargvalparna som föddes 2015. Nu har länsstyrelsen konstaterat att en ny vargvalp har fötts i Sjundareviret. Foto:

Minst en ny vargvalp född utanför Gnesta

SÖRMLAND

Två av vargarna som föddes 2015 i är tillbaka i Sjundareviret utanför Gnesta - och nu har de förökat sig.

Det meddelade länsstyrelsen i Stockholm på tisdagen.

2015 föddes sex valpar i Sjundareviret strax norr om Gnesta, fyra tikar och två hannar. Alfatiken sköts samma år, hannen försvann och har därefter inte setts till.

Länsstyrelsen har tidigare i år kunnat konstatera att en av ungtikarna och en av unghanarna finns kvar i reviret. Under våren våras kom även ytterligare två av valparna från 2015 tillbaka till Sjunda. Båda är hanar som varit ute på vandring i andra län, meddelar länsstyrelsen.

Och när man nyligen samlade in spillning i området gjordes ett intressant fynd.

– DNA-resultatet från Viltskadecenter visar att spillningen kommer från en ny individ, en valp vars föräldrar är syskon födda i Sjundareviret 2015. Eftersom det har skett en föryngring i området är det ett etablerat revir. Reviret går under namnet Sjunda 2, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen förtydligar att namnet Sjunda 2 inte antyder att det nu finns två revir i området.

Det blev ett nytt namn på reviret eftersom det rör sig om nya vargar, helt enkelt.

Från sommaren och framåt har tre vargobservationer gjorts i Sjundaområdet och länsstyrelsen uppger att det inte har inkommit några rapporter om angrepp eller skador.

Länsstyrelsen kommer nu att fortsätta inventera spillning från Sjunda för att få svar på om det kan röra sig om fler vargar i reviret.

Revir

För att räknas som ett revir krävs att vargen eller vargarna revirmarkerar. Det görs oftast när vargen är könsmogen och den vanligaste markeringen är att vargen lyfter benet när den kissar, sådan revirmarkering är lättast att lägga märke till när det är snö. Krafsmarkering kan också vara ett sätt för varg att markera sitt revir. (Källa: Länsstyrelsen)

Läs mer om dessa ämnen

Länsstyrelsen i SörmlandGnestaDjurVarg