Möllers växande frustation i väntan på dom

Eskilstuna
annons

Ju längre tiden i häktet har gått desto mer drastiska åtgärder har Johanna Möller, som är skyldig till mord tillsammans med sin förre pojkvän, tagit för att hävda sin oskuld. På måndag går rättegången i sommarstugemorden in på sin sista dag.

Johanna Möller har blivit alltmer aktiv i försöken att övertyga omvärlden om sin påstådda oskuld ju närmre en dom och ett straff hon kommer.

När hon satt häktad i väntan på rättegång försökte hon smuggla ut lappar från häktet till familj och vänner – trots restriktioner. Och förhandlingarna hann bara pågå några dagar innan säkerhetsvakter fick ingripa för att stoppa Möller från att visa upp handskrivna skyltar till media.

Den 28 juni kom tingsrättens beslut. Paret mördade Möllers pappa och försökte mörda hennes mamma. Möller är också skyldig till anstiftan till mord på sin exman sommaren 2015 enligt tingsrätten.

Rättspsykiatriska läkare konstaterade en månad senare att ingen av dem led av någon allvarlig psykisk störning under brottet. Enligt experter lutar det åt långa fängelsestraff för paret.

Men Johanna Möller har inte gett upp sina försök att bli frisläppt. Tvärtom.

I flertalet brev till tingsrätten, Aftonbladet och sin egen familj har hon fortsatt att hävda sin oskuld. I början av polisutredningen la hon skulden på två av sina äldsta barn och sin svärson. Därefter vände hon sig mot media, rätten, Mohammad Rajabi och åklagare Jessica Wenna.

"Vidrigare människa än henne tror jag inte finns, utstuderat elak", skriver hon om Wenna i ett brev till Aftonbladet.

"Min advokat säger att tingsrätten var för färgad av medias svartmålande av mig", skiriver hon vidare.

Några dagar senare nåddes tingsrätten i Västerås av ett långt brev där Möller jämför sig med morddömde Kaj Linna som nyligen förklarades oskyldig.

"Innan Tingsrätten gör en ny Kaj Linna bör tingsrätten titta på bevisning", skriver hon.

Johanna Möller ville också byta ut den läkare som gjorde den rättspsykiatriska undersökningen på henne och till och med sin egen advokat, Amanda Hikes.

”Jag ska byta advokat”, skriver hon till Aftonbladet.

Under måndagen kommer åklagarna plädera om vilket straff Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska dömas till. De många försöken till trots kan Möller få ett längre fängelsestraff än Rajabi, trots att det var han som höll kniven och utförde dådet.

Rätten har nämligen inte slagit fast att Mohammad Rajabi var 21 år eller äldre när brotten begicks och då kan han inte dömas till livstid – till skillnad från Möller.

Följ rättegången live. Eskilstuna-Kuriren är på plats i Västmanlands tingsrätt och liverapporterar från 09.00.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaArbogamordetKrim
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka