• Sångerskan Angelina Pavanelli är en av artisterna som uppträder. Foto:
  • Alice Bah Kuhnke inviger Folk och kultur på onsdagen. Hon pratar också om pressfrihet i Eskilstuna-Kurirens scen i Munktell Science park. Foto:
  • Eskilstuna-Kurirens kulturredaktion rekommenderar den kritikerrosade trumpetaren Goran Kajfeš som spelar på Biografbarens nedervåning på onsdagskvällen. Konserten börjar 20.00.
1/

Nu ska Eskilstuna bli hela landets kulturscen

Eskilstuna

På onsdag blir Munktellstaden i Eskilstuna centrum för Sveriges kulturliv i ett par dagar. Då inleds Folk och kultur som har målet att bli landets tongivande kulturkonferens.

— Vi vill skapa en mötesplats där kulturfrågorna alltid står i centrum, säger Åsa Kratz (S), ordförande i landstingets kulturnämnd.

På onsdag kväll kliver kulturminister Alice Bah Kuhnke och vice statsminister Isabella Lövin upp på scenen i Stiga-arenan i Eskilstuna och inviger Folk- och kultur.

Men programmet tjuvstartar under eftermiddagen och under resten av veckan kommer Eskilstuna att bjuda på teaterföreställningar, musik, hantverk och kulturdebatter.

Hela programmet för Folk och kultur

Att namnet på Sörmlands nya kultursatsning klingar påfallande likt det smått stela och formella försvarsseminariet Folk- och försvar är ingen slump.

— Kulturpolitiken hamnar ofta i skymundan även om vi försöker delta på stora evenemang som Bokmässan eller Almedalen. Men det slog oss tidigt att Folk och försvar i 70 års tid lyckats lyfta försvarsfrågan som en enskild fråga för en stor publik och vi vill göra samma sak med Kulturen, säger Åsa Kratz.

Förhandsintresset har varit mycket stort och hotellen i Eskilstuna är redan fullbokade inför evenemanget.

Det är länsteatrarna, länsmuseerna, och Regional musik i Sverige som arrangerar Folk- och kultur tillsammans med Landstinget Sörmland och Eskilstuna kommun.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning finns med bland utställarna tillsammans med systertidningarna Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter.

Catarina Nitz är kulturredaktör på Eskilstuna-Kuriren:

– För oss är det självklart att vara med eftersom vi vill visa att vi tycker att kultur är viktigt. I det lägger vi också in det fria ordet. Dessutom kommer vi som tidning förstås att rapportera om alla de kulturevenemang som sker under veckan.

Vilka är dina egna favoriter under veckan?

– Trumpetaren Goran Kajfeš på Biografbaren tänker jag inte missa. På lördagen ska jag se Harold Pinters pjäs Presskonferensen på Fristadstorget. Det är en öppen föreställning som spelas på 30 platser samtidigt. Handlingen är en presskonferens där den riktiga pressen förväntas ha en viss betydelse.

Värt att notera är att Goran Kajfeš konsert inte står med i det stora programbladet eftersom Biografbaren har ett eget spelschema.

Tidningshusen finns representerade på flera olika platser under veckan.

Redan på onsdagseftermiddagen möter Eskilstuna-Kurirens chefredaktör kulturminister Alice Bah Kuhnke och moderatledaren Ulf Kristersson i ett öppet samtal om journalistikens betydelse.

– I samband med det delar vi också ut Eskilstuna-Kurirens kulturpris till den flerfaldigt prisbelönta illustratören Sara Lundberg som kommer att berätta om sina böcker.

Montern har sedan aktiviteter under alla fyra mässdagarna.

– På torsdagen har vi ett lite lättsammare seminarium som handlar om topplistor. Även om listor inte är lika viktiga längre tror jag att de fyller en funktion i att de hjälper oss att sortera all kulturinformation som vi översköljs med. Vi pratar med några riktiga kalenderbitare som Eskilstunakomikern Peter Torsén och författaren Rolf Hammarlund.

Flera av kulturevenemangen under mässdagarna är öppna och kostnadsfria. Andra kräver biljettköp.

— Stiga Arena blir hjärtat i konferensen och en bra startpunkt för besökare. Där är det fritt inträde. Många av kvällsföreställningarna kräver biljett. Men jag tror att om man är dagledig finns det många fina konserter att lyssna på, säger Åsa Kratz.

Vilka är dina egna favoriter ur programmet?

– Musikföreställningen Barnen från Frostmofjället av Teater Västernorrland spelas på torsdagskvällen. Sedan vill jag se Västerås Sinfonietta och Margareta Bengtsson som spelar Gershwin i Stålforsskolans aula på fredagskvällen.

Folk- och kultur pågår den 7-10 februari och ska sedan bli ett återkommande evenemang varje år, precis som förlagan Folk och försvar.

– Det är vår förhoppning. Ambitionen är att vara här i Eskilstuna de första fem åren. Klarar vi de ekonomiska målen blir det alltså fyra år till här i Eskilstuna. Sedan får vi se var Folk- och kultur hamnar nästa gång.

Vem finansierar Folk och kultur?

– Den enskilt största finansiären är Eskilstuna kommun som ställer upp med lokaler och landstinget Sörmland. Vi har också statligt stöd från Kulturrådet. Men meningen är att det ska bära sig själv genom att utställare och deltagare som betalar för utställarplatser och enskilda evenemang.

Här hittar Sörmlands Media under Folk och kultur

Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren har en gemensam monter på utställartorget i Stiga-arenan. Därtill flera fristående evenemang.

Onsdag Är det fria ordet hotat? Chefredaktör Eva Burman samtalar med Alice Bah Kuhnke på Munktell Science Park. Utdelning av Eskilstuna-Kurirens kulturpris. 14.00.

Torsdag Listorna – den digitala tidens kulturjournalistik. Kulturdebatt med Catarina Nitz, Rolf Hammarlund, Peter Torsén och Johanna Iggsten. Munktell Science Park 13.00.

Fredag Så är du källkritisk. Munktell Science Park, 14.20.

Lördag Så infiltrerade Eskilstuna-Kuriren trollfabriken. Lokomotivet, 13.00.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaSörmlandsMediaSörmlandKultur/Nöje
Relaterat