Camilla Holmgren (S), ordförande i primärvårdsnämnden.

Ny vårdcentral startas i Eskilstuna

Eskilstuna

En enig primärvårdsnämnd beslutade på onsdagen att starta en ny vårdcentral i Eskilstuna. Vårdcentralen ska vara centralt belägen och planeras att öppna i slutet av 2018.

– Det här är ett sätt att fortsätta utveckla primärvåren och den nära vården. Jag tror att det här är välbehövligt i Eskilstuna. Vi har ökat otroligt i befolkning sista tiden, säger Camilla Holmgren (S), ordförande i primärvårdsnämnden.

Ambitionen är att vårdcentralen ska öppna i slutet av 2018.

– Nu ska först kontrakt skrivas och sedan behöver ju lokaler byggas om och anpassas.

Camilla Holmgren menar att hon inte kan tala om exakt var den nya vårdcentralen ska ligga eftersom hyreskontraktet ännu inte är skrivet. Hon säger dock att den ska ligga i de centrala delarna av staden. Orsaken är att de landstingsdrivna vårdcentralerna City och Tunafors, som båda har cirka 18 000 listade, har nått en nivå där lokaler och personal är underdimensionerade.

– Det är en befolkningsökning i Eskilstuna. Vi följer regelbundet hur det ser ut med listning och tillgänglighet, säger Camilla Holmgren.

– Vi ser att det är främst i centrum som listningarna ökar i Eskilstuna. Det är därför att vi tänker oss en central placering.

Den nya vårdcentralen kommer bland annat att jobba med nya innovativa arbetssätt. Den kommer bland annat att ha ett så kallat hälsotorg.

– Det ska vara öppet och inbjudande att komma in och söka vård. Vi tänker att det ska vara hälsotorg i en del utav vårdcentralen.

Aina Nilsson är chef för division primärvård:

– Förutom att patienterna får fler alternativ till vård får vi med en ny vårdcentral tillfälle till nytänkande genom att starta ett dialoglab på den nya vårdcentralen där vi snabbt kan testa innovationer utifrån medborgarnas, patienternas och personalens idéer, förutsättningar och behov, säger hon.

Förslaget kommer från den styrande koalitionen bestående av socialdemokraterna, miljöpartiet, liberalerna och centern. Nämnden var dock enig i sitt beslut.

– Ja, det var en enig nämnd. Jättekul, säger Camilla Holmgren.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunavård
Relaterat