Bilden är arrangerad. Foto:

Polisanmälde hatsajt – utsattes för misstänkt IT-attack

Brott

Sajten Juridikfronten polisanmälde den högerextrema uthängningssajten Gangrape Sweden för brott. Två dagar senare kraschade Juridikfronten och låg nere i flera timmar.

— Det skulle kunna vara en överbelastningsattack, säger Robin Enander, talesperson för Juridikfronten.

Det var i måndags som Juridikfronten polisanmälde den högerextrema sajten Gangrape Sweden för brott mot personuppgiftslagen, efter en massuthängning. Sajten hade publicerat ett sökbart register med över 83 000 brottsdömda personer i.

Informationen i registret kom från Kriminalvårdens så kallade strafftidsbeslut mellan 2004 och 2014, som nazistiska Nordiska motståndsrörelsens organ Nordfront kommit över och sedan lämnat vidare till GS. Även Nordfront inkluderades i polisanmälan.

— Det här är troligen det största PUL-brottet i svensk rättshistoria, med ganska höga straffvärden, vilket innebär att polisen borde prioritera ärendet, sa Robin Enander till Sveriges Radio i samband med att polisanmälan gjordes.

Juridikfronten

Juridikfronten är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, med säte i Helsingborg. Man arbetar bland annat mot näthat, och för att rättsliga processer ska inledas mot personer som begår brott på nätet.

Två dagar senare, på onsdagskvällen, gick webbhotellet där Juridikfrontens egen webbsida finns ner. Kort innan fick Juridikfronten ett meddelande på Twitter, där ett anonymt konto förklarade att deras sajt hade hackats.

Webbhotellet var snart uppe igen, men under ett par timmars tid under onsdagskvällen gick det inte att komma in på just Juridikfrontens sida.

Exakt vad som orsakade avbrottet vet inte Robin Enander, men han tycker att tecknen tyder på att man utsattes för en attack som slog ut IT-infrastrukturen, och att det inte är orimligt att det rör sig om en reaktion på den polisanmälan som gjordes under måndagen.

LÄS MER Eskilstuna-Kuriren utsattes för en liknande attack i våras.

— Vi tycker att det känns lite för osäkert att säga att så var fallet. Men eftersom bara vi drabbades, och med den tajmningen, skulle det kunna vara en överbelastningsattack, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Juridikfronten har varit i kontakt med webbhotellet där sajten ligger.

— Men de kunde inte ge någon förklaring, säger Enander.

Även Eskilstuna-Kuriren har försökt få en förklaring från webbhotellet, utan framgång.

Det låter helt klart som en medveten attack mot den drabbade sajten.

Misstankarna om att det hela kan röra sig om en attack mot just Juridikfronten delas av IT-experten Kim Brandt på företaget Infomaker.

— Det låter helt klart som en medveten attack mot den drabbade sajten eftersom den låg nere längre tid än övriga, alternativt mot någon annan sajt som ligger på samma server, säger han.

Han betonar dock att han inte har någon insyn i företaget som driver webbhotellet i fråga, utan enbart baserar sin uppfattning på det faktiska händelseförloppet.

Fotnot: Efter Juridikfrontens polisanmälan har sajten Gangrape Sweden tömts. Besökaren möts nu bara av en vit vägg och texten "No news yet".

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottDatorerDet blå-gula hatetITInternetNäthat
Relaterat