Bristerna i brandskyddet handlar bland annat om ytterdörrens beskaffenhet och källarens utrymningsmöjligheter. Foto:

Restaurang Kvass stängd på grund av bristande brandskydd

Eskilstuna

Räddningstjänsten har stängt Kvass Bar & Råkök på Drottninggatan på grund av att restaurangen har brister i brandskyddet.

— Det känns lite drastiskt att bli helt nedstängda helt plötsligt, säger Victor Sund som driver Kvass.

Kvass Bar & Råkök är en vegetarisk restaurang som ligger på Drottninggatan i Eskilstuna. Räddningstjänsten beslutade efter en inspektion i fredags att restaurangen inte fick öppna igen på måndagen.

— När räddningstjänsten gör så här då är det för att det är väldigt farligt utifrån brandskyddslagarna, säger Ulrika Gindemo, alkoholhandläggare vid miljö- och räddningstjänstförvaltningen.

— Brandskyddet var ju inte uppfyllt. Därför gör man så här från räddningstjänsten för att man ska försäkra sig om att det inte sker olyckor, att unga inte far illa.

Anledningen till att alkoholhandläggaren är inkopplad på ärendet är att en av förutsättningarna för att få ha serveringstillstånd enligt alkohollagen är att brandskyddet är uppfyllt.

"Vi försöker föra en diskussion och hoppas att vi ska kunna lösa det här."

Tidigare i höstas, den 8 september, gjorde räddningstjänsten och kommunens alkoholhandläggare ett tillsynsbesök på Kvass. Brister i brandskyddet ledde då till ett omedelbart föreläggande från räddningstjänsten. Föreläggande gällde att max 30 personer får vistas i restaurangen på grund av ytterdörrens beskaffenhet samt att personer inte får vistas i källaren av utrymningsskäl.

Den 11 oktober beslutade kommunen om en erinran för att Kvass inte bedömdes uppfylla alkohollagens krav. En erinran används vid mindre allvarliga överträdelser. Överträdelserna i fråga var bland annat att bolaget serverat alkohol på en uteservering trots att tillstånd för detta saknades och att konserter hållits i källaren.

— Vi försöker föra en diskussion och hoppas att vi ska kunna lösa det här, säger Victor Sund som driver Kvass tillsammans med David Lindström och Rebecca Adolfsson.

— Byta dörren är en möjlighet som vi absolut vill göra men det kostar oss, det är ganska stora kostnader. Då får man byta hela armaturen. Vi har kollat upp det lite grann. Det är inget vi har råd med just nu, säger Victor Sund.

"Det har ju vart verksamhet där många år och dörren har ju sett precis likadan ut många år tillbaka."

Han tycker att räddningstjänstens beslut är konstigt.

— Det har ju vart verksamhet där många år och dörren har ju sett precis likadan ut många år tillbaka. Det är risk att vi kanske går omkull. Vi vet inte. Vi hoppas inte det.

— Vi är ett väldigt litet företag och vi är i princip nästan ett hobbyprojekt, ett kulturprojekt. Vi försöker inte smussla eller med flit göra så att någon far illa utav den här lokalen. Det är tråkigt.

Victor Sund menar att det värsta är att man lägger ner en kulturscen för mindre artister.

— Vi är den egentligen enda scenen som finns för hbtq- och transpersoner i stan, och för kvinnor framför allt, och lokalband.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv

Mest delat denna vecka

Relaterat