• Stad möter land när turisterna strömmar ut på bondgårdarna för att se korna möta våren. Foto:
  • Korna och deras kalvar är ivriga att komma ut i hagen efter en vintersäsong inomhus. På Lindholms gård går de ute till hösten. Foto:
  • Lars Lundqvist från Eskilstuna tog med sig hunden Rumba för att titta på korna. Foto:
  • Besökarna fick också en chans att hälsa på korna li lagårn innan utsläppet. Foto:
  • Gustav och Viktor Granberg från Nacka ville inte riskera att missa kosläppet. De lämnade bilen och sprang förbi bilkön för att få bra platser. Foto:
  • En nära maten-upplevelse. Foto:
1/

Släpp kossorna loss det är vår!

Eskilstuna

Det är inte bara Jesus som kan flyga på Kristi himmelsfärd. På torsdagen släpptes korna från Lindholms gård ut i hagen efter en vinter i lagårn. De flög också fram.

Kossor är inte skapta för att springa fort. Kanske är det därför det är så underhållande att se dem försöka?

Med svängande juver, dallrande magfläsk och klövar som sprätte i dammet stormade 200 djur ut i gröngräset på Lindholms gård i Barva utanför Eskilstuna på torsdagen. Långt över tusen personer var på plats med kaffetermosar och picknick-korgar för att bevittna spektaklet.

Lars Lundqvist från Eskilstuna hade tagit med sig hunden Rumba ut i gröngräset.

– När man bor i stan vill man ju komma ut på landet ibland. Jag har jobbat med både grisar och kor på Stenkvista lantbruksskola och saknar djuren ibland. Dessutom var min morfar djurskötare, så jag vill gärna vara på landet. Men jag har aldrig haft chansen att bosätta mig så själv, säger han och följer korna med blicken när de dundrar ut genom grindarna.

Barbro Engh kommer från Stockholm och har sommarhus i Björsund.

– Mina föräldrar kommer från Norrbotten och det roligaste jag visste som barn det var när man släppte ut korna på våren, säger hon.

Intresset för kosläpp har ökat stadigt under många år, säger Martina Schagerlund som äger Lindholms gård tillsammans med sin man.

– När vi började med det här trodde vi att det kanske skulle komma några hundra personer och att vi skulle hinna guida runt alla besökare på gården. Men förra året kom det 1500 personer och i år ser det ut att bli ännu fler, säger hon.

Bilkön som ringlar sig från landsvägen till gårdsgrinden är nästan två kilometer lång.

Bröderna Gustav och Viktor Granberg springer med sina föräldrar längs den långa raden av krypkörande bilar för att hinna fram till nästa kosläpp. Familjens egen bil står någonstans i slutet av den långa kön.

– Vi har kört ända från Nacka för att komma hit och tänkte att det nog går fortare om vi går den sista biten, säger pojkarnas pappa när han joggar förbi Eskilstuna-Kurirens reportagebil i bilkön på väg till kosläppet.

Fotnot: På lördag klockan 12.00 sker nästa öppna kosläpp utanför Eskilstuna. Åk till Womtorps gård i Hällberga. Korna släpps ut klockan 14.00.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaLantbrukMiljö
Relaterat