Under söndagen väntas snöfallet avta och vädret klarna. Enligt SMHI finns goda solchanser runtom i Sörmland. Foto:

Snöyra kan övergå i solsken

Sörmland

Under natten har det fallit en dryg decimeter snö i Sörmland. Många trafikolyckor har rapporterats i samband med det yviga snöfallet – men nu kan oväder övergå i solsken.

– Det värsta är förbi. I eftermiddag och i morgon kan det klarna upp och bli riktigt fint soligt väder, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Under den tidiga söndagsmorgonen fortsatte snön att falla i stora delar av Sörmland. Enligt SMHI kommer dock snöfallet att mattas av under förmiddagen och därefter väntar uppehåll med goda solchanser. Under måndagen visar prognosen solsken i hela länet. I takt med att vädret klarnar kommer temperaturen att sjunka rejält och väntas under natten ligga på 13 minusgrader.

– Temperaturen håller sig stadigt på minussidan så någon risk för plötslig ishalka finns inte. Det skulle i så fall vara snöhalka, säger Henrik Reimer.

Under natten mot söndagen har även ett stort antal trafikolyckor rapporterats. Värst drabbat har Nyköping med omnejd varit, men även från Eskilstuna, Åkers Styckebruk och Sparreholm har det rapporterats om olyckor. En person greps misstänkt för rattfylleri i samband med att denne körde av vägen utanför Nyköping. Inga allvarliga skador har rapporterats.

SMHI utfärdade under kvällen och natten klass 1-varningar för det kraftiga snöfallet längs hela Östersjökusten såväl som Västmanland och Sörmland. För Sörmlands del lyftes varningen under morgonen i takt med att snöfallet började avta och så kommer även ske i kringliggande län senare under förmiddagen.

– I natt har det kommit runt en decimeter snö i Sörmland och det kan komma ännu lite till eftersom det fortfarande snöar, men det håller på att lugna ner sig både här och i länen runtomkring när snön rör sig norrut, säger Henrik Reimer.

I Stockholm och längs kusten har det under morgonen rapporterats om tusentals strömlösa hushåll. Några större strömavbrott har inte rapporterats i Sörmland. I Eskilstuna, Flen och Nyköping pågick klockan 9 på söndagen tre mindre avbrott med sammanlagt ett knappt hundratal drabbade.

För Sörmlands del väntar fortsatt minusgrader och eventuellt mer snöfall längre fram i veckan, dock inga större mängder. Temperaturen väntas ligga runt 2–5 minusgrader.

– Det ser ut att bli ganska klassiskt vinterväder – några enstaka minusgrader och mycket moln. Någon flinga till blir det nog, men inga stora mängder, säger Henrik Reimer.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrafikTrafikolyckapolis snö vinter väder
Relaterat