Sveriges största hatgrupp på nätet styrs från Eskilstuna

Granskning

►Sveriges största hatgrupp på nätet har startats i Sörmland.

►Gruppen Stå upp för Sverige har med sina 170 000 medlemmar rankats som landets fjärde största facebookgrupp.

►Bakom den står Eskilstunaborna Patrik Markström och Angelica Wimark.

►Polisen har fått in över 200 hatbrottsanmälningar mot inlägg som gjorts av medlemmar i Stå upp för Sverige. Kommentarsfälten i deras diskussionsforum kokar av näthat - varje dag.

En gång låg det en pingstkyrka bland villorna och de lummiga träden på Floragatan i Flen.

Villorna står kvar. Träden likaså. Men runt den vita tegelbyggnaden reser sig ett tre meter högt skyddsstängsel krönt av taggtråd.

För kyrkan har blivit moské, och idag liknar den nästan ett fängelse när man tittar på den utifrån.

Taggtråden ritar taggiga streck mot hösthimlen för den som blickar ut från moskéns innergård.

— Det känns sorgligt och jag blir ledsen. Vi har arbetat hårt för att integrera oss, säger moskéns ordförande Abdi Osman när han visar mig runt i byggnaden.

  • De säkerhetsåtgärder som moskén varit tvungna att vidta har kostat hundratusentals kronor. Moskén har fått bidrag av staten för att finansiera staket och säkerhetsdörrar, berättar Abdi Osman. Foto:
  • Abdi Osman är ordförande i Flens moské. Foto:
1/

Taggtråden sitter inte där för att hålla folk instängda. Den ska hindra utomstående från att ta sig in, och rädslan för ovälkomna besökare är inte obefogad.

— Vi har haft alla möjliga attacker och blivit tvungna att skydda oss och våra medlemmar, säger Abdi Osman när vi slagit oss ned vid ett bord tillsammans med imamen Abdiwahid Mohamed Burale och moskéns rådgivare Ismail Robin.

Abdiwahid Mohamed Burale imam, Ismail Robin rådgivare och Abdi Osman ordförande för Flens moské. Foto:

Jag nickar. Det vet jag. Jag tar fram min mobiltelefon och visar honom några av de inlägg som gjorts om moskén i en facebookgrupp som heter Stå upp för Sverige.

Det är en stor community på facebook. En av Sveriges största, med över 170 000 medlemmar.

Under bilden av svenska flaggan som vajar mot en molnlätt sommarhimmel spyr gruppens medlemmar ut sitt hat mot moskén.

“Man har ju kanske inte den bästa utsikten...” skriver en man från Flen under en bild av den vita tegelbyggnaden vi står i.

Han får 295 svar.

“Spika upp ett grishuvud på dörren.”

“Äckligt.”.

"Bomba skiten."

"Ett litet gasinsläpp under fredagsbönen kanske”

“Skaffa Kalschnikov o Molotovcocktail.”

Abdi Osman skakar på huvudet när han läser kommentarerna. Imamen drar efter andan och Ismail Robin mumlar upprört.

Foto:

Deras förening köpte den gamla pingstkyrkan på hösten 2011. Ett år senare var renoveringarna klara. I december 2012 slog moskén upp portarna och välkomnade både shia- och sunnimuslimer under samma tak.

I dag är detta en viktig samlingsplats för många av Sörmlands muslimer. Varje dag kommer mellan 100 och 300 besökare, säger Ismail Robin. På fredagarna, den stora bönedagen, kommer det mellan 700 och 800 personer.

— Parkeringsplatserna räcker inte till då.

Moskén samarbetar med kommunen och flera andra myndigheter. Den erbjuder sommarjobb och fritidsaktiviteter till ungdomar, den har ett uppskattat samarbete med kriminalvården, arbetar för att förebygga islamfientlighet och håller kurser i svenska för nyanlända.

Men det är inte moskéns vardagsverksamhet som det här reportaget ska handla om. Det här reportaget handlar om hat. Hatet som kommer från andra sidan taggtråden.

Hatet får folk att spotta på moskéns kvinnliga besökare när de rör sig ute i samhället, berättar Abdi Osman. Hakkors har klottrats på fasaden flera gånger och rutor har krossats med stora stenar.

Så sent som i lördags utsattes moskén för nya hatbrott. Foto:

Under den stora flyktingkrisen 2015 attackerades moskén flera gånger. Då stod bilar och väntade utanför efter bönestunden. De körde i hög hastighet mot besökarna som lämnade byggnaden, som ville de köra på dem.

Andra gånger har de främmande bilförarna bara vevat ner rutorna och fotograferat moskébesökarna. Kartlagt dem. Skrämt dem när de ska gå hem tillsammans med sina barn.

Därför sattes staketet upp och fönstren försågs med galler. Balkongerna ser ut som små järnburar och framför huvudentrén finns en metallport som bara öppnas vid stora bönestunder.

— Vi tycker inte om staketet. Men vi måste ha det, säger Abdi Osman innan vi skiljs åt.

  • Taggtrådsstängslet sattes upp 2016 efter upprepade hatbrott mot Flens moské. Foto:
  • Balkongen till bönerummet där kvinnorna brukar be är, liksom de andra, skyddade av galler. Foto:
1/

Ismail Robin ler när vi tar farväl.

— Vi är inte speciellt konstiga. Vi skakar hand med kvinnor och bjuder in oavsett kön, säger han vänligt.

— Skulle de som skrivit allt det här hatiska om er moské vara välkomna hit om de ville träffa er, frågar jag.

— Ja! De kan komma hit. Vi bjuder på kaffe, vi kan prata och de kan få se vad vi gör här i moskén, säger Ismail Robin.

Han trycker min hand och skyndar iväg till jobbet.

Entrén till Flens moské är så gott som alltid stängd bakom en säkerhetsdörr. Den öppnas endast vid fredagsbönen eller vid större evenemang. Foto:

Ingenting tyder på att Patrik Markström, 51, från Eskilstuna är intresserad av att prata med en rådgivare från Flens moské och dricka en kopp kaffe. Men han delar gärna inlägg om moskén på facebook.

Det är Patrik Markström som har startat den nyss nämnda Stå upp för Sverige. Han driver diskussionsgruppen i nära samarbete med Angelica Wimark, 44, som också bor i Eskilstuna.

Foto:

Du kommer säkert ihåg hur det hela började, om du tänker efter.

I februari 2017 skrev den dittills okände polisen Peter Springare från Örebro ett inlägg på sin privata facebookprofil.

“Jag är så jävla trött” inledde han. Och det Peter Springare tröttnat på var kriminella invandrare. Han menade att de låg bakom nästan all brottslighet han kom i kontakt med som polis, och att polismyndigheten tystade ner alla problem som han ansåg att invandringen fört med sig.

Facebookinlägget blev viralt på nätet. Peter Springare stängdes av från jobbet. Han anmäldes för hets mot folkgrupp. Han fick hård kritik för sina svepande formuleringar om invandrare, men också stöd från debattörer som Katerina Janouch och den högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag.

Uppståndelsen gjorde den okände Örebropolisen till rikskändis över en natt, och han fick snart utveckla sina tankar på bästa sändningstid i Leif GW Perssons program Veckans Brott i SVT.

Bland dem som lät sig inspireras av Springares popularitet fanns Patrik Markström från Eskilstuna.

Bara några dagar efter att facebookinlägget började spridas startade han gruppen Stå upp för Peter Springare med sig själv som administratör. Det är alltså samma grupp som idag kallar sig Stå upp för Sverige.

Redan en månad efter start hade Patrik Markströms ursprungliga Springare-grupp 220 000 medlemmar. Idag finns 170 000 kvar och det gör gruppen till den fjärde största svenskspråkiga gruppen på Facebook.

Storleksmässigt är den fullt jämförbar med en medelstor svensk dagstidning.

Stå upp för Sverige

Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare startades 5 februari 2017 av Patrik Markström.

Två månader senare bytte den namn till Stå upp för Sverige.

Stå upp för Sverige har i skrivande stund drygt 170 000 medlemmar.

I snitt publiceras runt tusen inlägg om dagen.

Näthatsgranskaren har gjort 223 anmälningar om hatbrott mot gruppen.

Gruppen är klassad som Sveriges fjärde största Facebookgrupp av journalisten och sociala medieexperten Emanuel Karlsten.

Gruppen lever sitt eget liv, trots att Peter Springare själv tagit avstånd från den. Ett par namnbyten efter att polismannen vänt sin fanclub ryggen var det åter business as usual i stå upp-gruppen.

Så vad är det då som förenar medlemmarna? Det enkla svaret på den frågan lyder: hat.

I kommentarsfälten uttrycker medlemmarna sitt hat mot Stefan Löfvens regering, mot invandrare i allmänhet och mot muslimer i synnerhet. Svenska myndigheter betraktas som svikare. Tiggare beskrivs som parasiter och brottslingar som avarter.

En man kommenterar inlägget om Flens moské i Stå upp för Sverige. Foto:

Tilläggas bör att gruppmedlemmarna nästan bara intresserar sig för invandrares brottslighet.

Tre kommentarer i mängden tjänar som exempel på hur många gruppmedlemmar i Stå upp för Sverige kan uttrycka sig utan att administratörerna ingriper.

“Det den indoktrinerade dumsvensken inte verkar kunna fatta är att 98 procent av negrerna i Sverige inte kommit hit för att arbeta, utan för att slippa.”

“Dom ska vara i Afrika och bygga upp sitt land. Inte vara här och våldta, för det verkar vara det enda de kan.”

“Somalier är ett jävla pack… Skicka hem detta jävla pack nu.”

Det är i den här miljön som Flens moské blivit en måltavla för rasistiskt hat. Något som hela tiden sker med administratörernas goda minne.

De tre exemplen här ovanför är alla inlägg i en tråd som grundaren Patrik Markström själv startat. Man kan därför utgå från att han sett dem och låtit dem stå kvar.

Angelica Wimark har funnits med bland administratörerna för Stå upp för Sverige från start. Hon är numera gruppens mest aktiva administratör och önskar medlemmarna god morgon så gott som varje dag.

Den 18 november meddelade Patrik Markström att han lämnar över ansvaret för gruppen till Angelica Wimark och en person till. Men han står kvar som administratör. Samtidigt driver de två Eskilstunaborna flera andra stå upp-grupper tillsammans.

Bland annat: Stå upp för alla sanningssägare.

Patrik Markström har också startat en vip-version av Stå upp för Sverige vid sidan av huvudgruppen: "En grupp för alla som gillar SD och deras politik".

Dessutom driver han gruppen Stå upp för Martin Timell.

Foto:

Den sistnämnda gruppen startades när programledaren Martin Timell anklagades för sexuella trakasserier och fick sparken från TV4.

Stå upp-grupperna utgör små skyddade verkstäder på nätet där vanliga svenskar kan komma i kontakt med öppet näthat utan att ha någon tidigare erfarenhet av det.

Stå upp för Sverige är den i särklass största.

Följer man en och samma medlem från insläppet och framåt, vilket Eskilstuna-Kuriren gjort i flera fall, kan man också se hur många av dem radikaliseras på kort tid.

Bitterhet övergår i ilska. Ilskan förvandlas till hat och hatet överskrider ofta gränsen för det brottsliga.

22 juli 2017. En medelålders kvinna gråter i förhörsrummet hos polisen i en mindre svensk stad. Hon misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha kommenterat ett inlägg i Stå upp för Sverige.

Någon hade delat en SVT-artikel om att endast var femte somalier som kommit till Sverige har jobb.

Kvinnan svarade och skrev: "Hur ska dessa iq-befriade avarter kunna börja jobba? När de tydligen har noll iq, men en stor sexualdrift, vad ska dessa avarter jobba med? Det måste vara ett jobb där det inte finns en enda kvinna i närheten av dem. Kanske kan man skicka ner dem i gruvorna, för där finns inga kvinnor."

— Det blev som hjärntvättning, säger hon efteråt i förhöret.

Hon ångrar sig och säger att det inte var illa menat. Debatten urartade och hon lät sig ryckas med. Till slut gick hatet överstyr och det skulle hon vilja be om ursäkt för, snyftar hon.

En kort tid senare beslutar åklagaren att väcka åtal mot kvinnan för hets mot folkgrupp. Det är ett brott som kan ge böter eller i värsta fall fängelse. I skrivandets stund har målet inte avgjorts i domstol.

Kvinnan är på intet sätt unik.

Stå upp för Sverige toppar listan över anmälda hatbrott. Vi är uppe i över 200 anmälningar bara i den gruppen, säger Johan som jobbar för föreningen Näthatsgranskaren.

Johan vill inte ha sitt riktiga namn med i artikeln. Det är ett fingerat namn.

Näthatsgranskaren är en politiskt obunden ideell förening bestående av före detta poliser, jurister och akademiker. De dokumenterar dagligen hot och hat på Facebook. Kommentarer som bedöms ligga över gränsen för hets mot folkgrupp eller olaga hot polisanmäls, och det var så den gråtande kvinnan hamnade hos polisen.

Även om Stå upp för Sverige skapades med det uttalade syftet att "stötta" den svenska polisen har gruppen i praktiken ökat på Polismyndighetens arbetsbörda.

De 223 anmälningarna som hittills lämnats in mot Stå upp för Sverige gäller både inlägg och enskilda kommentarer, säger Johan. De är nästan dubbelt så många än vad Näthatsgranskaren anmält i någon annan facebookgrupp. Nummer två på listan har 115 anmälningar.

Radikaliseringsprocessen i Stå upp för Sverige är tydlig, anser Johan:

— Många hetsas till allt grövre och grövre hatbrott. Även om det inte är så många som kan tänka sig att gå ut och lägga en bomb på ett asylboende så stödjer och hetsar gruppen även de som faktiskt är så galna, säger Johan.

På samma sätt som gruppen säger sig vilja stötta polisen säger den sig också vara emot rasism, näthat och personangrepp. Medlemmarna uppmanas att hålla god ton i kommentarsfälten.

Några av ordningsreglerna i Stå upp för Sverige

"Vårt huvudfokus är att stötta svensk polis i kampen mot den ökande brottsligheten.

Vi tillåter ingen rasism eller ironi med avsikt att åstadkomma detsamma.

Vi förbehåller oss rätten att radera diskussioner gällande religion då de oavsett sanningshalt kan användas till att stigmatisera grupper av människor på ett negativt sätt.

Vi använder oss inte av personangrepp hatkommentarer eller respektlösa kommentarer.

Trolltrådar raderas och blockas utan förvarning."

Inget av detta efterlevs i praktiken.

Litteraturvetaren Elisabeth Lahti Davidsson följde under ett av sina arbeten gruppen dagligen i ett halvår. Hon säger att det är som om åsiktskorridoren i den slutna gruppen blivit allt smalare med tiden.

— Ett vanligt argument är att man måste kunna kritisera invandringen. Självklart måste man kunna det. Men när man börjar kalla människor för kackerlackor och smuts då måste vi höra alarmklockorna ringa. När feminister ska våldtas, journalister ska hängas och statsministern skjutas - då går det över gränsen för vad som är ett bra samtal, säger Elisabeth Lahti Davidsson.

19 augusti 2017. På Medborgarplatsen i Stockholm står ett hundratal personer och skriker “De ska ut ur landet, jävla parasiter” och “Inga afghaner på våra gator”.

Många av dem har lockats till den främlingsfientliga demonstrationen av inlägg i gruppen Stå upp för Sverige.

En handfull drillade aktivister från väletablerade högerextrema nätverk står stramt och tittar på. Detta ska vara en tyst demonstration.

Men många av de nyradikaliserade medlemmarna som lockats till Medborgarplatsen via Stå upp för Sverige har aldrig demonstrerat förut. De vet inte hur man gör.

En anmälan om hets mot folkgrupp är upprättad efter demonstrationen på medborgarplatsen i Stockholm i augusti. Foto:

Istället skriker de ut sitt hat mot människor som ibland bara står några meter ifrån dem. Efter några timmar tröttnar de och går till en bar i närheten.

Ingen av gruppmedlemmarna säger det rakt ut efteråt. Men aktionen blev ett fiasko.

En månad senare gör Angelica Wimark ett nytt försök att mobilisera de 170 000 medlemmarna till en ny demonstration på Medborgarplatsen. Denna gång ska det vara helt tyst.

Men demonstrationen ställs in med kort varsel, 20 personer dyker upp.

Stå upp för Sverige försökte anordna en andra manifestation i september. Demonstrationen ställdes in i sista minut men ett 20-tal demonstranter dök ändå upp. Foto:

Journalisten Emanuel Karlsten, som bevakat gruppen sedan starten, menar att det illustrerar hur Stå upp-grupperna ofta fungerar.

— Det blir som en bygdegård där folk samlas. Man förstår snabbt de kulturella koderna och skapar en attityd för att släppa pk-spärrarna, säger han.

Men mer blir det sällan. Det som ännu saknas i Stå upp-grupperna är ledarskap, enligt Emanuel Karlsten.

— Patrik Markström är en kille som fick makt alldeles för snabbt utan att ha vana eller förmåga att göra något ‘större och bättre’ av den. Gruppen blev en populistisk axelryckning istället för en politisk maktfaktor. Hade Peter Springare gått med hade detta kunnat bli ett riktigt vapen, säger han.

Istället för en maktfaktor har Stå upp-grupperna växt till bångstyriga drivhus för faktaresistent rasism, konspirationsteori och paranoia.

Det gör också grupperna mycket lätta att manipulera. Det finns flera exempel på hur anonyma trollkonton får diskussionerna att byta inriktning.

Det är invandrarna som orsakar tågförseningar i Sverige.

Det hävdar en av Stå upp för Sveriges medlemmar i en av gruppens diskussionstrådar.

Inlägget görs av en medlem utan profilbild som inte lämnar någon annan information om sig själv än att han gått “livets hårda skola”.

Bakgrunden är som följer: en nedriven kontaktledning hade orsakat ett stopp i trafiken mellan Katrineholm och Flen. Vissa stå upp-medlemmar menade att det måste vara invandrare som rivit ner ledningen för att kunna stjäla koppartråden.

Konspirationen som formas av gruppmedlemmarna omfattar snart hela samhället:

“Det media kallar signalfel (är) invandrare som stjäl metall och säljer till andra invandrare och zigenare som Arbetsförmedlingen hjälpt att ta över skrotbranschen i Sverige” sammanfattar en medlem diskussionen.

Att kontrollera sanningshalten i en sådan historia är inte särskilt svårt. Men det gör ingen av gruppmedlemmarna.

Tomas Andersson som jobbar med säkerhetsfrågor på Trafikverket suckar när han får höra talas om gruppens teorier.

— Det kan jag direkt dementera, säger han till tidningen.

Några gruppmedlemmar förstår också att kopplingen mellan invandring och tågförseningar är rent hittepå. Flera av dem protesterar också. Man plockar ju inte gärna ner en strömförande ledning med 16 000 volt för att komma över lite metall.

Trollkontot är snabbt där med nya anklagelser: Den som förnekar invandrarnas skuld bidrar till tågförseningarna genom att mörklägga.

Detta är inget unikt exempel på hur man använder konspirationsteorier för att locka fram rasism. Här är ett till:

“INTEGRATIONSPROJEKT LÄRDE NYANLÄNDA SKJUTA MED VAPEN” skriver en annan anonym användare utan profilbild.

I verkligheten handlade det om en friluftsdag i Nyköping, där nyanlända gymnasieungdomar fick lära sig mer om det svenska djurlivet och om allemansrätten. De fick även prova att skjuta prick med luftgevär. Sju skott var på vanliga måltavlor. De fick också meta, spika fågelholkar och hälsa på några hundar.

Svenska Jägareförbundet organiserar ofta sådana friluftsdagar, förklarar förbundets kommunikationsansvarige Magnus Rydholm för Eskilstuna-Kuriren.

Svenska jägarförbundet möts av hat och rasism efter så gott som varje friluftsdag de anordnat för nyanlända, berättar Magnus Rydholm, kommunikationsansvarig på förbundet. Foto:

— Vi är inte bara jägare. Vi är också människor och samhällsmedborgare med olika yrken. Naturintresset är en viktig fråga. Det föder ju ett intresse som kan snabba på integrationen.

Luftgevärsskytte utgjorde en liten del av friluftsdagen och gevären var av den enkla sort som kan köpas utan licens på vilken Clas Ohlson-butik som helst.

Men hos Stå upp för Sverige hängs ungdomarna ut med bild. De kallas IS-krigare och påstås förbereda sig för ett kriminellt liv med insmugglade vapen. Trollkontots lögn upphöjs snabbt till sanning av de vanliga medlemmarna i kommentarsfältet.

  • Foto:
  • Foto:
1/

Kommentarerna, som skrevs i oktober månad, ligger fortfarande kvar i facebookgruppen.

Varför rensas inte hatet bort? Vad är det egentligen Stå upp för Sverige vill åstadkomma? Hur ser de på de 223 polisanmälningarna mot gruppen?

Jag kontaktar Angelica Wimark och Patrik Markström. Men jag får inga svar. Istället kontaktar administratören Dan Linde mig via facebooks meddelandetjänst messenger. Han säger sig vara mediaansvarig, men vill inte ställa upp på en intervju. Han ställer bara upp för gruppens medlemmar, skriver han.

Jag ansöker om medlemskap i Stå upp för Sverige i hopp om ett intervjutillfälle men blir i stället helt blockad från gruppen.

"Bad Admingruppen om research på dig.. Framkom att du representerar PK media och därmed är dina avsikter dubiösa och inte förenliga med vårt syfte eller mål.. Erfarenheten har visat att de skribenter som infekterats av detta syndrom är i en vidare kontext förlorade som medborgare som ställer upp för sina medmänniskor, allas framtid och landets nödvändiga utveckling.. Din tid av självrannsakan kommer att komma.. Hoppas den inte blir alltför svår.. Tack för visat intresse för vår progressiva grupp..", skriver Dan Linde.

Jag meddelar honom, Angelica Wimark och Patrik Markström att om de avböjer att kommentera så respekterar tidningen givetvis det.

"Ja du får väl som i vanligt fejka vilka nyheter du vill.. Som tur är tack vare nätet så är falskspelande journalister ett utdöende släkte och om några år tidningar som du representerar att va nedlagda och kan väl rekomendera dig och snarast söka en stabilare försörjning...", skriver Dan Linde.

Jag lämnar mina kontaktuppgifter om någon av de tre administratörerna skulle ångra sig och önskar dem en trevlig dag.

"Vi kommer naturligtvis att ta del av din artikel och delge våra medlemmar vår syn på ditt alster", svarar Dan Linde.

Kommentar under inlägget om Flens moské. Foto:

Tillbaka i Flen. Ismail Robin dricker snabbkaffe i pappersmugg. Han ser ytterligare en stor fara med de rasistiska lögner som sprids om muslimer och andra invandrare i Stå upp för Sverige.

Han är rädd för att moskébesökarna ska radikaliseras åt andra hållet.

— Fientliga grupper kan ha den effekten att de på andra sidan radikaliseras. Våra ungdomar kan radikaliseras. Deras syfte är att provocera fram en reaktion, säger Ismail Robin.

Abdi Osman tittar mot taggtrådsstängslet som skärmar av moskén från det lilla samhället utanför.

Mycket av hatet beror nog på ren okunskap, resonerar han. Att folk därute inte vet hur det ser ut i en moské, eller vad de gör därinne.

— Det finns inget hemligt här och vi tycker inte om staketet. Men vi måste ha det.

Abdi Osman tror att mycket av hatet och hoten bottnar i okunskap om islam och verksamheten i en moské. Foto:

Fotnot: Denna text har fler författare. Det är Anna Hansson som gjort alla intervjuer i reportaget. Det är därför hon som ibland omnämns som "jag" i den löpande texten.

Angelica Wimarks och Patrik Markströms facebookgrupper:

Stå upp för Sverige (170 000 medlemmar)

Stå upp för alla sanningssägare (2 500 medlemmar)

Stå upp för Martin Timell (2 100 medlemmar)*

Stå upp för Sverige – VIP SD (700 medlemmar)

Vi Som Tycker Att Eskilstuna Ska Bli En Fin Stad Att Leva I Igen (inaktiv grupp, 180 medlemmar)

Info sida om dömda för våldtäkt, pedofili och kvinnomisshandel i Sverige. (2100 medlemmar)**

*Angelica Wimark är inte administratör för denna grupp

**Angelica Wimark startade denna grupp. Efter att Eskilstuna-Kuriren granskat gruppen lämnade hon över ansvaret till en man i Malmö.

BBS-lagen och Stå upp för Sverige

En av reglerna i Stå upp för Sverige lyder "Den som gör egna inlägg ansvarar personligen straffrättsligt för vad den skriver. Så förtal eller hets mot folkgrupp är den enskilde personligen ansvarig för".

Men den person som driver exempelvis en blogg, en facebooksida eller en sajt på nätet har enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, även kallad BBS-lagen, ett ansvar för sin sida.

Enligt lagen måste den eller de som driver sidan ge information om sin identitet till de som använder tjänsten och ha uppsikt över den.

Ansvariga har också en skyldighet att ta bort meddelanden som innehåller:

- Uppvigling av brott.

- Hets mot folkgrupp.

- Barnpornografiskt material.

- Olaga våldsskildring.

- Material som gjort intrång i upphovsrätten.

Den som bryter mot BBS-lagen kan dömas till böter eller fängelse i max två år.

Källa: Sveriges riksdag

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottDet blå-gula hatetFacebookHögerextremisterInternetNäthatRasismTrollfabrikenWEBB_TV
Relaterat