Foto:

Stenblock föll från tunneltak – orsakade stora tågförseningar

Sörmland

Stora störningar drabbade tågtrafiken på tisdagen efter att ett stenblock fallit ned från ett tunneltak mellan Södertälje och Flemingsberg söder om Stockholm. Förseningarna var i vissa fall kraftiga, och flera avgångar ställdes in helt. Först vid 14.20-tiden meddelade Trafikverket att trafiken var i gång igen.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som vad som först troddes vara ett elfel inträffade. Trafikverkets reparatörer hittade emellertid en annan förklaring.

— Det var ett stenblock som hade rasat ned från ett tunneltak i en av tunnlarna mellan Flemingsberg och Södertälje, uppgav Denny Josefsson på Trafikverkets presstjänst för tidningen på tisdagsmorgonen.

Stenblocket hade rivit med sig en kontaktledning, så Trafikverket behövde både flytta på stenen och laga ledningen. Redan tidigt befarade man att det skulle komma att ta tid. Dessutom behövde tunneln inspekteras.

— En expert ska titta på om det kan vara något annat som skulle kunna rasa ned, berättade Denny Josefsson.

Förseningar till följd av det inträffade drabbade fjärr- och regionaltåg på flera sträckor. Bland annat tågen mellan Stockholm och Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Nyköping. I vissa fall handlade det om kraftiga förseningar på omkring en timme.

Flera avgångar ställdes även in helt av operatörerna. SJ ställde exempelvis in avgångarna från Eskilstuna mot Stockholm 10.01 och 11.01.

Tåg mellan Stockholm och Göteborg leddes om via Västerås, berättade Denny Josefsson, men även om trafiken norr om Mälaren flöt på drabbades även de sträckorna av vissa förseningar till följd av det inträffade.

Först klockan 14.20 meddelade Trafikverket att trafiken åter var i gång men att följdförseningar fortfarande kan uppstå.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNyköpingKollektivtrafikTåg
Relaterat