• I maj 2016 marknadsfördes var Granskning Sverige fortfarande öppna med att man samarbetade med gangrape-sidan. Foto:
  • Hösten 2017. Gransknig Sverige samlar information om en v-politiker vars familj ska trakasseras. Materialet tankas upp på systersidan Gangrape Sweden. Foto:
  • Granskning Sveriges facebook-administratör svarar på frågan varför man kartlägger medlemmar i Jag är här.
  • Granskning Sveriges ägare Fabian Fjälling kommenterar hoten mot Jag är här-medlemmarna på Facebook i september 2017. Foto:
1/

Trollens nya taktik: Hota motståndarnas föräldrar

GRANSKNING

Inför fars dag fick Mina Dennerts pappa ett brev på posten. Kuvertet innehöll en patronhylsa.

— Han är 80 år gammal och det enda han gjort är att vara min pappa, säger Mina Dennert.

Eskilstuna-Kuriren kan idag visa hur den kända trollfabriken Granskning Sverige gått från telefontrakasserier till hot och lanserat sajten Gangrape Sweden.

Det var i februari som Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning avslöjade Granskning Sveriges egen trollfabrik. Då bestod den av en handfull aktivister som hetsade fram näthat med hjälp av smyginspelade och sönderklippta intervjuer. I dag är trollfabriken ett aktiebolag med ett okänt antal medhjälpare, som fortsätter att producera och sprida näthat i nya former.

Läs mer: Så styrs den svenska trollfabriken som sprider hat på nätet mot betalning.

Det organiserade näthatet i Sverige ändrade karaktär efter avslöjandet. Granskning Sverige började allt oftare samarbeta med uthängningssajten Gangrape Sweden – en sajt man själva hjälpt till att lansera redan i maj 2016.

Att trollfabriken och uthängningssidan fortfarande hänger ihop blev uppenbart i somras, när Granskning Sverige kartlade vänsterpartister efter en demonstration på Medborgarplatsen.

"Vi har sammanställt ett informationspaket om dessa personer som kan laddas ner här", skrev Granskning Sverige om lokalpolitikerna på sin Facebooksida.

Länken gick till Gangrape Sweden.

Gangrape Sweden är en uthängningssida som ursprungligen publicerade namn och personuppgifter på dömda sexualbrottslingar. Filerna som tankades upp innehöll personuppgifter om en vänsterpartistisk lokalpolitiker och hans pappa.

Efter kartläggningen av vänsterpartister började sajten kartlägga politiska meningsmotståndare i större skala. Bland annat gruppen Jag är här.

Det var då Mina Dennert och hennes familj drabbades. Hon är grundare av nätrörelsen Jag är här på Facebook.

— Jag har ju alltid anat att jag förr eller senare skulle bli utsatt för näthat. Men jag hade väntat mig att de skulle gå på mig med en riktig granskning och kanske gräva fram något misstag som man gjort tidigare i livet eller så. Inte komma dragande med rent hat som det inte går att värja sig mot, säger hon.

Mina Dennert och hennes familj har blivit både trakasserade och hotade. Foto:

Brevet som skickades till hennes far var adresserat "Till Mina Dennerts pappa", berättar hon.

— Det enda han har gjort är att han är min pappa. Han är över huvud taget inte inblandad i någonting av det jag gör.

Jag är här-rörelsen beskriver sig själva som vänliga nätaktivister. Medlemmarna går in i kommentarsfält där diskussionen spårat ur i hat eller rasism och säger ifrån.

Den politiskt obundna facebookgruppen har över 75 000 medlemmar i olika åldrar och kan med fog kallas för en digital folkrörelse.

Ordningsreglerna i gruppen är tydliga. Alla som deltar i rörelsens aktioner ska hålla god ton, och reglerna efterlevs. De som begår övertramp varnas eller utesluts ur gruppen.

I början av september blev Jag är här-gruppens medlemmar måltavlor för den våg av organiserat näthat som kom från Granskning Sverige och Gangrape Sweden. Trakasserierna inleddes efter uppmaningar av administratören på Granskning Sveriges facebookkonto: "Det är ett hot ja, ni som sitter och kriminellt svärmrapporterar massa sidor kommer få känna på en rättvisa... Vi ringer alla arbetsplatser och länkar ut till era kompisar och familjemedlemmar."

Samtalen till Jag är här-medlemmarna har dokumenterats av bloggen Inte rasist men (IRM). Samtidigt som de ringdes publicerades en lista med kontaktuppgifter på 31 Jag är här-medlemmar på sajten Gangrape Sweden.

Läs mer: Granskning Sverige blev för mycket – även för Facebook.

Mina Dennert berättar nu hur den koordinerade hatkampanjen började för hennes del.

— Jag upplevde det först som ett skämt när det började dyka upp artiklar som kallade oss terrorister och beskrev oss som en vänsterextrem hatgrupp.

Men det stod snart klart att avsändaren hade betydligt allvarligare avsikter än att skoja. Händelserna visar också hur Granskning Sverige samarbetar med Gangrape Sweden.

Den 4 september blev ett 20-tal medlemmar i Jag är här uppringda av personer som sa sig jobba för Granskning Sverige. Jag är här-medlemmarna uppmanades att lämna facebookgruppen "för sin egen säkerhet". Andra medlemmar kallades "svin" av uppringarna och uppmanades att "flytta tillbaka till Afrika".

Jag är här-medlemmen Lina (som inte vill framträda med efternamn av säkerhetsskäl) berättade för Eskilstuna-Kuriren den 8 september hur samtalen från lät när folk började ringa henne. Uppringarna presenterade som medarbetare till Granskning Sverige.

— Det avslutades med att han skriker 'om du någon gång kallar oss för rasister igen så ska vi komma efter dig med allt vi har'. Jag började säga att jag aldrig kallat dem för det varpå han skriker: 'Om du någon gång går in på vår sida igen så ska vi komma efter dig, så jävla hårt, rakt upp i röven din jävla kossa', säger Lina som polisanmälde händelsen.

Trakasserierna spred sig sedan som ringar på vatten när fler näthatare laddade ner kontaktuppgifterna till Jag är här-medlemmarna från Gangrape Sweden.

En annan person som drabbades var Kajsa Klein. Hon har jobbat som lärare på Stockholms universitet och hade bara administrativa sysslor i Jag är här-gruppen.

— Jag kan nog lugnt säga att drevet mot mig har dominerat hela den här hösten, säger hon.

I ett twitterdrev med antisemitiska undertoner framställdes hon som kriminell och kallades för en Sorosbetald ledare för en hat-grupp på nätet. Kajsa Klein upptäckte att det fanns en person med forskarbakgrund från hennes egen arbetsplats i hatdrevet.

Att en tidigare kollega, om än en avlägsen sådan, deltog i förtalskampanjen smärtade extra mycket, säger hon.

— Jag hade aldrig hört talas om personen innan detta. Men googlar man på mitt namn idag är det de träffarna man hittar på mig: Jag beskrivs som en kriminell hate-org leader. Det var en förtalskampanj.

Kajsa Klein har tidigare berättat om trakasserierna i DN.

Kampanjen mot henne inleddes i mitten av september och pågår fortfarande. Flera stora främlingsfientliga nättidningar har deltagit.

— I oktober blev det för mycket. Då bestämde jag och min man att vi måste bemöta det här offentligt och efter det blev det lite lättare. Drevet fortsätter ju men då fick jag också stöd från andra och råd om hur vi skulle hantera situationen. Det kändes väldigt skönt, säger hon.

Läs mer: Hatsajten Fria Tider fick trollfabriken "Granskning Sveriges" sajt i gåva av näthatare.

Vem som står bakom de dagsaktuella trakasserierna mot Mina Dennert och Kajsa Klein är inte känt. De drabbade vet bara att dreven startades av Granskning Sverige och Gangrape Sweden.

— Jag brukar kalla det för hatets kretslopp och har beskrivit det närmare i en artikel i Aftonbladet. Även om Granskning Sverige och Gangrape säger att det här inte är deras syfte så måste man förstå att det här blir konsekvenserna av det man gör, säger Minna Dennert.

Att de svenska näthatarna skärpt tonen har uppmärksammats flera gånger under året. Simon Andersson granskar flera främlingsfientliga rörelser som researcher för IRM.

Det är inte bara en känsla folk har utan så är det, säger han.

Simon Andersson är researcher åt IRM och granskar dagligen främlingsfientlighet på nätet. Foto:

Trakasserierna mot vänsterpartisterna och Jag är här är ett exempel, enligt Simon Andersson. Att två eller flera hatsajter riktar in sig på samma måltavla, som i exemplet Granskning Sverige och Gangrape Sweden, är heller ingenting unikt.

— Det finns ingen tydlig gräns mellan de olika miljöerna. Det är låga trösklar mellan en aktör som Granskning Sverige som har ett utpräglat rastänkande och renodlade nazistiska internetmiljöer. Därför kan radikala element obehindrat röra sig mellan dem vilket riskerar att radikalisera rörelserna över tid, säger Simon Andersson.

Enligt Granskning Sveriges huvudman Fabian Fjälling förekommer det inget samarbete alls mellan Granskning Sverige och Gangrape Sweden.

— Jag länkar till deras grejer ibland för jag tycker de gör bra grejer, säger han.

Om vi kikar vi tillbaka på er hemsida från 2016 så...

— Menar du den som är nedstängd nu alltså. Har du skärmdumpar på den som du tycker jag ska kommentera nu då. Jag vet ju inte ens, den finns ju inte längre.

Då var GS med och marknadsförde den här sidan. Minns du det här samarbetet?

— Det är väl inget samarbete... jag har inte marknadsfört nåt, säger Fabian Fjälling

Han säger sig heller inte veta vem som står bakom Gangrape Sweden. I en tidigare intervju med Eskilstuna-Kuriren har han sagt att han aldrig sett några hotelser framföras mot Jag är här. Han gick dock ut på GS hemsida och bad om ursäkt och kallade hoten för ett klavertramp.

Några timmar efter att Eskilstuna-Kuriren intervjuat Fabian Fjälling tas Gangrape Sweden bort från nätet. Sidan är sedan dess tömd på allt innehåll.

Läs mer: Granskning Sveriges Facebooksida nedsläckt efter deras egna hot.

Gangrape Swedens uthängning av Jag är här-medlemmar var bara en liten del av verksamheten på den nu borttagna hemsidan. Sajten startades med det uttalade syftet att publicera namn och bild på människor med invandrarbakgrund som uppgavs ha begått sexualbrott i Sverige.

Vid månadsskiftet oktober-november fanns 83 656 personer i den sökbara databasen. Databasen kom från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Det var då inte bara sexualbrott som listades.

Därför polisanmäldes Gangrape Sweden för omfattande brott mot personuppgiftslagen i måndags. Anmälan lämnades in av den ideella organisationen Juridikfronten.

— Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit, sa Juridikfrontens ordförande Martin Tunström i ett pressmeddelande som lades ut på Juridikfrontens egen hemsida.

Juridikfrontens sida gick ner två dagar efter publiceringen i vad som misstänks vara en hackerattack.

Vem som äger gangrapesweden.com har inte gått att klarlägga. Sajten låg på en server i USA.

Läs mer: Polisanmälde hatsajt – utsattes för misstänkt IT-attack.

Mina Dennert tror att det är rätt att lyfta fram de organiserade näthatarnas metoder i ljuset. Dels för att folk får upp ögonen för vad näthatet leder till och dels för att det blir lättare att värja sig för den som blir utsatt.

— Jag förstår nu vad de sysslade med när de hela tiden kallade oss för terrorister och råttor gång på gång. För det här satte sig ju hos folk och det får man ändå ge dem. De vet hur man gör när man startar ett drev mot en enskild person som inte kan försvara sig, säger Mina Dennert.

Trollfabriken Granskning Sverige

Februari 2017. Eskilstuna-Kuriren avslöjar hur Granskning Sverige erbjuder anonyma ringare betalning för att producera näthat i trollfabrikens researchportal. Granskning Sveriges domänadress på nätet ägs då av den främlingsfientliga tidningen Fria Tider.

3 Mars 2017. Granskning Sveriges huvudadministratör Fabian Fjälling röjer sin egen identitet av misstag. Kort därefter omvandlas Granskning Sverige till ett aktiebolag med Fabian Fjälling som företrädare.

4 september. De koordinerade nätattackerna mot Jag är här-medlemmarna inleds från Granskning Sverige och Gangrape Sweden.

8 september. Granskning Sveriges facebooksida stängs ner. En tid senare blockeras även trollfabrikens hemsida av webbhotellet den legat på.

6 december. Gangrape Sweden stängs ner när Eskilstuna-Kuriren börjar ställa frågor om sajtens samarbete med Granskning Sverige.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottDet blå-gula hatetNäthatTrollfabrikenpolis
Relaterat