I Strängnäs stift finns 319 536 röstberättigade av dem röstade 18,01 procent. (11,68% 2013) Foto:

Trots tomma platser – SD får dubbelt inflytande i Strängnäs stift

Sörmland

Sverigedemokraterna satsade hårt inför kyrkovalet 2017 och enligt preliminära siffror får partiet dubbelt så många platser i stiftsfullmäktige som förra mandatperioden. Då stod dock platserna tomma under majoriteten av fullmäktiges möten.

– Man lurar väljarna, säger Michael Wallbom (S).

Med större delen av rösterna räknade står det klart att Socialdemokraterna kniper flest mandat i stiftsfullmäktige. Efter dem kommer Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Centerpartiet som också gick framåt, enligt det preliminära valresultatet.

Men störst ökning står Sverigedemokraterna för, som med ett valresultat på 9,72 procent nära på fördubblar sitt stöd jämfört med valet 2013. De kniper därmed sex mandat i stiftsfullmäktige, jämfört med de tidigare tre.

– Jag förväntade mig 9,9 procent så det är ju ganska nära, säger en mycket nöjd Camilla Granström Berard, Sverigedemokraternas förstanamn till stiftsnivå.

Stiftfullmäktige sammanträder två gånger per år och tittar man i protokollen från mötena under 2014, 2015, 2016 och hittills 2017, så har en sverigedemokrat varit närvarande en gång. Det här väcker känslor bland andra ledamöter i stiftet.

– Varför kandidera om man inte är beredd att ta sitt demokratiska ansvar? frågar sig Birgitta Wrede, ledamot i stiftsfullmäktige och vice ordförande stiftsstyrelsen.

Anna-Karin Adolfsson, ledamot för Kristdemokraterna de två senaste mandatperioderna, anser också att SD-ledamöternas frånvaro är odemokratisk.

– Jag blir frustrerad. Vi har massa människor på olika listor som på allvar känner sig ha en idé om vad de vill göra med Svenska kyrkan, sedan faller sex platser på att ledamöterna inte närvarar. Det är så tråkigt ur en demokratisk synvinkel, säger Adolfsson.

Stiftsfullmäktige består av 61 ledamöter och 41 ersättare. Förra mandatperioden fanns inga ersättare för SD att sätta in när ordinarie ledamot hade förhinder. Men den här gången har SD betydligt fler kandidater på sina listor, 43 till stiftsfullmäktige.

– De är fjärde största nomineringsgruppen så jag skulle bli förvånad om de inte är med på första mötet när man fördelar uppdragen, säger socialdemokraten Michael Wallbom, som också är ledamot i stiftsfullmäktige.

Camilla Granström Berard (SD) är väl medveten om att partiet lämnat stolar tomma tidigare men det är något som hon tror kommer att förändras nu.

– Jag vet ju inte bakgrunden till deras frånvaro men nu har vi fått kandidater som bryr sig om Svenska kyrkan. Jag förväntar mig att närvaron blir bättre framöver. Det är ju ett förtroende vi får, säger hon.

Samtliga röster ska nu räknas på Strängnäs stiftskansli. Det slutgiltiga resultatet beräknas vara klart i slutet av vecka 40.

Preliminärt resultat på stiftsnivå

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna (S): 32,48%, 22 mandat (+2).

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 18,77%, 11mandat (oförändrat).

Centerpartiet (C): 13,89%, 9 mandat (+2).

Sverigedemokraterna (SD): 9,72%, 6 mandat (+3).

Borgerligt alternativ (BorgA): 7,81%, 4 mandat (-4).

Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA): 4,41%, 2 mandat (oförändrat).

Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK): 3,91%, 2 mandat (oförändrat).

Ffrimodig kyrka (FK): 2,65%, 2 mandat (oförändrat).

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 2,27%, 1 mandat (-2).

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK): 2,27%, 1 mandat (-1).

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK): 1,83%, 1 mandat (oförändrat).

Källa: Svenska kyrkan

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaSvenska kyrkanSverigedemokraternaSträngnäsKyrkovalet 2017
Relaterat

Mest delat denna vecka